KUGLOF SA SMOKVAMA Klasik bez premca kojem se rado vraćamo, po receptu starom preko 2 decenije

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Sočan desert idealan za sve svečane prilike, ukusa koji se pamti.

kuglof sa smokvama
Shutterstock

Potrebno je

  • 250 g svežih smokava
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca (omekšalog)
  • 3 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 50 g badema (iseckanih)

Priprema:
Operite smokve, osušite ih i iseckajte na sitne komadiće. Možete ih i kratko prepržiti na tiganju sa malo šećera kako bi pustile sok i omekšale. U velikoj posudi, pomešajte omekšali maslac i šećer. Miksajte dok ne postane kremasto i svetlo. Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući dok se dobro ne sjedine sa smesom.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem, naizmenično s mlekom, mešajući dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte rendanu limunovu koru i iseckane bademe, pa sve dobro promešajte. Dodajte smokve. Sipajte testo u kalup za kuglof I pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostavite kuglof da se hladi u kalupu oko 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading