KUGLOF SA SMOKVAMA Klasik bez premca kojem se rado vraćamo, po receptu starom preko 2 decenije
Sočan desert idealan za sve svečane prilike, ukusa koji se pamti.
Potrebno je
- 250 g svežih smokava
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 150 g maslaca (omekšalog)
- 3 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100 ml mleka
- 1 kašičica rendane limunove kore
- 50 g badema (iseckanih)
Priprema:
Operite smokve, osušite ih i iseckajte na sitne komadiće. Možete ih i kratko prepržiti na tiganju sa malo šećera kako bi pustile sok i omekšale. U velikoj posudi, pomešajte omekšali maslac i šećer. Miksajte dok ne postane kremasto i svetlo. Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući dok se dobro ne sjedine sa smesom.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem, naizmenično s mlekom, mešajući dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte rendanu limunovu koru i iseckane bademe, pa sve dobro promešajte. Dodajte smokve. Sipajte testo u kalup za kuglof I pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostavite kuglof da se hladi u kalupu oko 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki.
Možda vas zanima:
KOLAČ SA ČOKOLADOM I MAKOM Ovo voće mu daje posebnu draž, nema ko vam neće tražiti recept
Fenomenalan desert zbog kog će ukućani stajati u redu za još.
KOH Starinski slatkiš sa mlekom mekan kao duša, a uspeva i potpunim početnicima
Jednostavan kolač od griza i mleka, prste da poližete.
JESENJI KUGLOF Desert sa jabukama i cimetom kao osmišljen za hladne dane, po originalnom nemačkom receptu
Sočan spoj jabuke, oraha i cimeta oduševiće i one koji ne vole slatko.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto
Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.
Komentari (0)