ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce

Izvor: Ivana Pavlović

18:30

Slatki kutak 0

Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.

kuglof
Shutterstock

Potrebno je

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašika kakao
  • 100 g čokolada

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite belanca u sneg pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Dodajte jedno po jedno žumance. U umućenu smesu dodajte mleko, ulje, prašak za pecivo i brašno i lagano sjedinite žicom za mućenje. Podelite smesu na 3 dela, pa u jedan dodajte kakao. Obložite kalup pek papirom. Neizmenično u kalup sipajte crnu pa belu smesu. Pecite kolač 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni pa prekrijte papirom da ne izgori. Pecite tako još 40 minuta. Ostavite 10 minuta da se prohladi pa ga prevrnite na tanjir. Otopite čokoladu sa 3 kašike ulja, da dobijete glazuru. Prelijte glazuru preko kuglofa pa dekorišite šarenim mrvicama. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

kuglof

NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni

19:00

5 jul, 2025

Slatki kutak

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.

Komentari (0)

Loading