PIŠINGER OBLANDE Slatkiš čiji se recept ljubomorno čuva već 170 godina, najpribližnije originalu, obožavaćete

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

1852 godine, poslastičar iz Beča, Oskar Pišinger, kreirao je ovaj čuveni desert.

pišinger oblande
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 pakovanje oblandi
  • 300 g crne čokolade
  • 450 g šećera
  • 250 g putera
  • 8 jaja

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, vodeći računa da sud u kome su jaja voda ne dodiruje. Kuvajte na pari sve vreme mešajući, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti. Puter dobro umutite mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila od čokolade. Sve dobro sjedinite mikserom. Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile. Kada su se potpuno ohladile nanesite glazuru. Čokoladu otopite sa uljem na tihoj vatri ili pari, pa prelijte oblande. Ostavite da se čokolada stegne, pa secite kolač na parčiće željene veličine i poslužite.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading