SUZANINA PRINCES VANILA TORTA SAVRŠENA ZA USKRS Očaravajuća poslastica bogatog ukusa za pravo uživanje
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Suzane Golubović iz Niša.

Možda vas zanima:

OPERA TORTA Klasik francuskog poslastičarstva u simfoniji različitih slatkih ukusa
Svečana i raskošna, gosti će biti oduševljeni.

ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.

BRZA SARAJEVSKA TORTA Starinska poslastica koja budi sva čula, a gotova za tili čas
Prepuna čokolade i orahe, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

NEŽNA LAVANDA TORTA Kremasta i sočna poslastica nezaboravnog ukusa
Lagana i neodoljiva, nestaće sa stola čim se postavi.
Piše: Ivana Pavlović
Nežna i lagana torta punog ukusa oduševiće i one najizbirljivije. Savršena za raskošnu uskršnju trpezu, niko neće ostati na samo jednom parčetu. Recept za ovu poslasticu dala nam je Suzana Golubović iz Niša, autorka profila „pekarica suzyca“ i ekonomista. Naloge na mrežama otvorila je pre punih 17 godina, i iz toga je proisteklo, pored niza odličnih recepata, i mnogo prijateljstava. Najveća podrška su joj sin i suprug, koji su i glavni degustatori, ali i pomoć oko uređivanja fotografija.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Recept za ovu torticu sam pronašla na internetu, tražeći nešto novo što još nisam pravila a što bih mogla da napravim i obradujem svoje ukućane koji jako vole slatkiše. Budući da mi je recept delovao jednostavno za izradu, a sastojci su garantovali odličan ukus, nisam se dvoumila.
Koja je tajna savršenih beze kora?
- Pri mućenju belanaca, veoma je bitno da se šećer dodaje postepeno. Znači, izmerite onoliko šećera koliko piše u receptu, mutite belanca otprilike napola, kada se počne stvarati penasti sneg dodajte 1/3 pripremljenog šećera i nastavite mućenje. Primetićete kako se sneg zgusnuo pa dodajte drugu trećinu šećera, neprestano muteći mikserom, i na kraju ostatak šećera. Mutite dok se ne razbiju kristali šećera, a sneg postane gust i čvrst.
Kako da znamo da je dobro umućeno?
- Da su belanca dobro umućena znamo po tome što stoje čvrsto u posudi kada je okrenete naopako. Znači, ako ne mrdaju, to je to!
Da li dodajete sirće pri pravljenju kore od belanaca?
- Klasične beze kore se prave od belanaca i šećera, i u njih se dodaje sirće. Obično se koriste kao podloga za razne poslastice sa voćem, tipa pavlova ili ledeni vetar. Za ovu torticu se peče kora od belanaca, ali uz dodatak brašna i praška za puding, pa nije potrebno dodavati sirće.
Koliko pečete kore i koja je tajna da ne pucaju?
- Koru sam pekla u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. Bitno je da kora ostane svetle boje, pa je potrebno pripaziti tokom pečenja. Svaka domaćica najbolje poznaje svoju rernu i prilagodiće dužinu pečenja prema jačini svoje rerne. Beze koru, pak, pečete (sušite) na niskoj temperaturi od 120 stepeni oko sat vremena. Viša temperatura može dovesti do pucanja kore. Vrata rerne ne smete otvarati tokom pečenja da kora ne bi spala. Nakon pečenja, odškrinite vrata rerne i ostavite koru tako još 15 minuta da se prosuši još malo.
Šta ako ipak kora pukne tokom pečenja?
- Ako kora ipak pukne tokom pečenja, ni to nije smak sveta. Samo je pažljivo odvojite od papira za pečenje i stavite na tacnu. Tako popucala imaće neki rustičan izgled i biće fino šuškava i krckava.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
- Fil od žumanaca se relativno brzo skuva. Tačno vreme kuvanja vam ne mogu reći, ali to obično bude oko 2-3 minuta, uz neprestano mešanje žicom ili mikserom. Treba da bude onako fino sjajan, gust poput pudinga na primer.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?
- Veoma je važno da slatka pavlaka bude dobro ohlađena pre mućenja. Slatka pavlaka je u tečnom stanju kada je sipate u posudu. Prilikom mućenja počeće da se zgušnjava i da povećava svoj volumen. Mutite je sve dok ne postane skroz čvrsta, kad nagnete posudu u stranu da ne mrda. Žice miksera su takođe dobar pokazatelj, kada počnu da ostavljaju oštru šaru, znači da je slatka pavlaka dobro umućena.
Da li je moguće koristiti margarin umesto putera i koliko bi to uticalo na ukus?
- Može se koristiti i margarin. Bitno će uticati na ukus, jer ukus putera je ipak neprevaziđen, dok za margarin svi znamo da je veštački proizvod. Ipak, koristim i margarin, za neke posne recepte, za peciva i slično.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Najbrže jelo su bile neke špagete ili jednostavna pasta . Špageti „crudi“ na primer, su veoma jednostavno i ukusno jelo sa paradajzom, tako da je idealno za leto.
Koje jelo ne volite da pravite?
- U suštini nemam neko jelo koje ne volim da spremam. Uglavnom kuvam ono što volimo i što znam da će se pojesti. Recimo da ne volim da pržim ribu.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Nikada nisam pravila, a ni jela štrukle, to bi baš volela da probam. Izgledaju mi veoma ukusno na slikama na internetu.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Lično više volim slana jela, sve vrste pita, testa, proja, pogača. Mešenje mi je omiljeni „sport“. Ali naravno, podjednako pravim i kolače, keksiće, torte za svaki bitan datum. Instant recepte uglavnom zaobilazim, mada ima izuzetaka kada budu stvarno ukusni. Klasični recepti bolje prolaze kod mojih momaka.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Mislim da su to bile ledene kocke, i mogu vam reći da su bile odlične, i danas ih pravim po tom istom receptu. I to je prvi recept koji je upisan u mom rokovniku sa receptima, a i prvi koji sam objavila na blogu.
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov, možda neki stari recept?
- Izdvojila bih snikers tortu, koja je pravljena za skoro svaki rođendan, Uskrs i slično. Sve dok nisam presekla tu tradiciju, kako bih mogla da isprobam i ostale divne ukuse.
Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?
- Izdvojila bih torticu sa keksom i bananicama, odlična je.
Recept
Princes vanila torta
Sastojci:
Za kore
5 belanaca
1 kašika brašna
1 kesica praška za puding od vanile
5 kašika šećera
3 kašike ulja
Za kremu
650 ml mleka
5 žumanaca
2 kesice praška za puding od vanile
150 g šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
100 g maslaca
2 banane
Za dekoraciju
šlag
maline
bela čokolada
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Najpre skuvajte kremu, pa dok se ona bude hladila, ispeći ćete kore. Znači, oko 500 ml mleka sipajte u šerpu i stavite da se greje na srednjoj temperaturi. Žumanca umutite mikserom, dodajte prašak za puding, šećer u prahu, vanilin šećer i preostalo mleko, pa dobro umutite da nema grudvica. Kada je mleko provrelo, sipajte ga preko umućene smese u tankom mlazu, sve vreme muteći mikserom, a zatim vratite smesu u šerpu i skuvajte kremu uz neprestano mešanje. Skuvanu kremu maknite sa ringle i ostavite da se hladi, povremeno mešajući da se ne bi stvorila korica. Dok se krema hladi, napravite korice. Belanca umutite u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte ulje, prašak za puding i brašno i kratko promešajte. U pleh od rerne stavite papir za pečenje i rasporedite smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. Pazite da ostane svetle boje. Pečenu koru ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim je presecite dva puta tako da dobijete 3 šnita. Pažljivo skinite papir, kore su nežne i mogu se polomiti lako. Sada se verovatno krema već ohladila pa nastavljamo sa njom. U posebnoj posudi maslac penasto umutite sa šećerom u prahu i spojite sa ohlađenom kremom, pa dobro izmiksajte. Posebno umutite slatku pavlaku pa je dodajte u kremu i sve zajedno izmiksajte. Banane isecite na kolutove. Kremu podelite na 4 dela. Na poslužavnik stavite prvu koru, premažite je prvim delom kreme i lepo zagladite. Poređajte kolutove banane i lagano ih utisnite u kremu pa stavite drugu koru, premažite kremom i poređajte banane. Preko stavite treću koru i premažite i nju trećim delom kreme. Preostali, četvrti deo kreme iskoristite za premazivanje celog kolača sa svih strana. Umutite šlag po uputstvu sa kesice i dekorišite kolač odozgo, pa ga ukrasite narezanom belom čokoladom i malinama.
SUZANINA PRINCES VANILA TORTA SAVRŠENA ZA USKRS Očaravajuća poslastica bogatog ukusa za pravo uživanje
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Suzane Golubović iz Niša.

SOJA SOS Posan i slasan, daće šmek svakom jelu
Gotov za tili čas, a super ide uz pirinač, meso i mnoga druga jela.

JEDINI RECEPT ZA PESTO SOS KOJI VAM TREBA Služite ga uz pire krompir, pomfrit, meso, svemu daje poseban šmek
Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj.

NEODOLJIVI PESTO SOS Super se slaže sa brojnim jelima
Jednostavne pripreme i neverovatnog ukusa.

BRZE PROLEĆNE KIFLICE SA SALAMOM Slasne i ukusne, smažu se očas posla
Napravite ove ukusne kiflice po receptu Milice Spasić iz Mihajlovca kod Smedereva
Komentari (0)