SOČIVO Nepogrešivo, klasično jelo po recptu naših baka
Brzo, zdravo i lako jelo, koje možete i da ostavite za sutradan kada vam se ne kuva.
Sastojci
za 4 osobe
- 2 šolje zelenog ili braon sočiva (manje se raspada od crvenog)
- 1 crni luk ili praziluk
- 3 čena belog luka
- 1cm seckanog đumbira
- začini opciono: mleveni đumbir, korijander, kumin, kurkuma (za one koji ne vole strane mirise nista od ovoga ne mora)
- 1 l domaće pileće ili jagnjeće baze od kostiju
- 1 šolja kuvanog ili svežeg paradajza
- 1 šargarepa (opciono)
- svež korijander - pred služenje naseckati
- sok od limuna po ukusu
Priprema
Propržiti luk na manjoj temperaturi, oko 20 min ili duže. Dodati iseckani beli luk i đumbir.
Dodati indijske zacine ako ih koristite, u protivnom može samo so i biber - so se ne dodaje na samom kraju, važno je da se jelo kuva sa soli, a podešavanje ukusa obavezno kad se malo prohladi jer drugačije nećete znati zbog vreline
Dodati oprano i oceđeno socivo i naliti bazom za supu. Ovde sami odredite koliko zelite da je retko ili gusto i kuvajte 20 min.
Dodajte paradajz u bilo kojoj formi da ga imate, naravno da je svež ili domaći kuvan paradajz najbolja opcija. Kuvajte na umerenoj vatri još 30 min dok sočivo ne omekša. Naravno po ukusu dodajte i ljutu papričicu ako volite.
Posluživanje
Služite uz mix zelenih salata, sa limunovim sokom i korijanderom (može i perčun ali korijander nekako ide bolje jer već ima taj citrusni šmek koji je potreban da se svi ukusi izbalansiraju).
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)