POGAČICE SA ČVARCIMA Idealne za doručak, a i za brzi zalogaj sa nogu
Idealni slani dezert ili čak i samostalno jelo koje možete da jedete uz bilo koji obrok.
Sastojci
TESTO:
- 500 ml svežeg mleka
- 1 ravna kašika kokosovog šećera
- 1 sveži kvasac
- 850g pšeničnog glatkog brašna
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 g kisele pavlake
- 3 ravne kašičice soli
NADEV:
- 500 g domaćih čvaraka
Priprema
Mleko sa šećerom ugrejati da bude mlako, maknuti sa vatre i dodati u izmrvljeni kvasac te posipati brašnom (prstohvat).
Ostaviti 15-20 minuta dok kvasac ne nabubri.
Čvarke usitniti u seckalici dok se ne dobije gusti nadjev.
U većoj posudi zamesiti preostale sastojke sa mlekom i kvascem dok ne dobijete glatko testo. Ostaviti na toplome dok se smesa ne duplira
Na blago pobrašnjenoj podlozi premesiti testo, razviti na debljinu do pola cm i premazati sa pola nadeva.
Preklopiti testo od donje strane prema sredini pa gornju prema sredini, sredina testa se treba samo dodirivati te desnu stranu prema sredini pa levu takođe.
Ostaviti desetak minuta.
Nakon toga ponoviti postupak sa preostalim nadevom, preklapati ga suprotno od prvog puta te ostaviti da odmara desetak minuta na toplom. Ugrejati rernu na 200°.
Testo okrenuti naopako, razviti oko 2cm na pobrašnjenoj podlozi te čašicom rezati do određene veličine. Ostatak testa razviti ponovo dok ne iskoristite svo testo.
Stavljati ih u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje. Potrebno vreme za pečenje je 10-15 minuta odnosno dok ne porumene. Čuvati u zatvorenoj posudi.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)