KIFLICE BAŠ KAO MAMINE Napravite ovaj doručak koji će vas vratiti u detinjstvo

Anđela Jovanović

09:02

Bakina vanglica 0

Napravite kiflice kakve mama pravi i vratite se jednim zalogajem u detinjstvo.

kiflice
Shutterstock

Sastojci

za 4 osobe

TESTO

  • 500 ml mleka
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 1 jaje
  • 800 g mekog brašna

ZA PREMAZIVANJE

  • 150 g margarina
  • 1 jaje

ZA FIL

  • 200 g kravljeg sira
  • 1 jaje

Priprema

Zagrejati mleko da bude toplo, staviti u sud za mesenje, dodati šećer i nekoliko kašika brasna. U sve to dodati izmrvljen kvasac i sačekati da nadođe.

Nakon toga, dodati ulje, so i jaje i uz postepeno dodavanje brašna umesiti mekano testo.

Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti ga na toplom da udvostruči količinu. Soba mora biti topla da bi kvasac što bolje odradio svoj posao.

Rastanjiti testo što tanje u obliku pravougaonika i po njemu narendati margarin iz zamrzivača. Saviti testo u rolnu, iseci ga na 6 delova, oblikovati loptu i opet ostaviti pokriveno da nadođe i bude mekano…

Kad isečete na 6 delova, po krajevima ce se videti margarin i treba ga malo sakriti. Rukama, nežno pritisnuti sa oba kraja testo i zatvoriti taj otvor. Tako se dobije lopta, ali je nikako ne premesivati i gnječiti.

Fil pripremiti od izmrvljenog sira i umućenog jajeta.

Na pobrasnjenoj podlozi razvijati lopte u krug, iseći na 8 trouglova, filovati i savijati kifle. Slagati kifle u pleh i tek tad uključiti rernu na 220 stepeni.

Nakon 15 minuta, premazati kifle umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni do rumene boje…

Posluživanje

Ako ne pojedete sve kifle, mozete ih zamrznuti i po potrebi zagrejati i služiti ih kao da su tek ispečene. Mogu se filovati po želji: kackavalj, sunka ili sl.

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading