Bejgli, mađarska praznična štrudla

I. V.

22:14

Kulinarski globus 0

Prste da poližete!

Bejgli, mađarska praznična štrudla
Foto: Shutterstock

Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.

Bejgli s makom

Sastojci:

Za testo:

1 i po šolja mleka

1 kašika šećera

25 g svežeg kvasca

500 g brašna

200 g putera

2 jajeta

Za fil:

200 g maka

150 g šećera

2 kašičice džema od kajsije

1 šolja mleka     

100 g suvog grožđa

Za premaz:

1 jaje

Priprema:

Kvasac sipajte u mleko i neka odstoji. Puter otopite, pomešajte s brašnom, a jaja ulupajte. Pomešajte sve sastojke i umesite testo rukama.Pokrijte krpom i ostavite da odmori do sat vremena. Skuvajte mleko sa šećerom, a kad provri, ubacite mak, smanjite temperaturu i kuvajte još malo. Ubacite džem od kajsija i suvo grožđe i promešajte. Testo rastanjite oklagijom u pravougaonik i filujte prohlađenim filom. Umutite jaje i premažite bejgli i ostavite još 15 minuta u plehu koji je obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 180.

SAVET Mađarske domaćice često dodaju i čašu belog vina kako bi kora bejglija bila mekanija

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading