Skromna a hranljiva lubija

I. V.

16:47

Kulinarski globus 0

Nešto što ćete obavezno probati da napravite.

Skromna a hranljiva lubija
Foto: Shutterstock

Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.

                                                                                    

Lubija

Sastojci:

1 konzerva belog pasulja

2 kašičice maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

6 čenova belog luka

1 kašičica kima

1 kašičica aleve paprike

1/2 šolje bujona od povrća

so, biber

Priprema:

Na maslinovom ulju u šerpiprodinstajtesitno seckani belii crni luk. Potom dodajte alevu papriku, so i biber. Pasulj iz konzerve ocedite i ubacite u šerpu sa crnim i belim lukom. Pustite da se malo prokuva, pa dodajte bujon od povrća i kim. Kuvajte oko 10 minuta. Ako je potrebno, dodatno začinite. Poslužite uz hrskavi hleb.

SAVET Marokanci ovo jelo jedu služeći se hlebom umesto kašikom

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading