EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!
Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Ovi kolačići se služe u raznim svečanim prilikama, i za ostale praznike, kao i na venčanjima.
Egipatski punjeni kolačići (kahk)
Sastojci:
Za testo:
500 g belog brašna
250 g putera
50 ml mlakog mleka
1 kašika prah šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za fil:
150 g suvih smokava
150 g suvog grožđa
150 g svežih urmi
1 kašika kakaoa
1 kašičica cimeta
2 kašike istopljenog putera
muskatni oraščić
Za posipanje:
50 g šećera u prahu
Priprema:
Testo: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i kvasac. Puter stavite da proključa, sipajte u suve sastojke i umesite testo. Možete i mikserom. Postepeno dodajte mleko. Kad dobijete ujednačenu smesu, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider pola sata. Fil: Sameljite suvo grožđe, smokve i urme. Dodajte kakao, cimet, narendajte malo muskatnog oraha. Izmešajte pa sipajte istopljen puter i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Od testa napravite loptice, razvaljajte svaku oklagijom, stavite kuglicu od fila, zamotajte u lopticu I ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se ohlade, pospite prah šećerom.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)