BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!

Trpeza/ V.V.

19:47

Kulinarski globus 0

Paprikaš se može praviti i od goveđeg ili jagnjećeg mesa, a Etiopljani ga služe na tradicionalnom ravnom hlebu.

BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!
Shutterstock

Etiopija: Pileći paprikaš (uat)

Sastojci:

4 pileća bataka i karabataka

6 barenih jaja

4 glavice crnog luka

4 čena belog luka

2 kašike mlevenog đumbira

50 ml ulja

4 kašike putera

3 kašike pirea od paradajza

1 kašičica mlevene ljute paprike

400 ml vode

so, biber

Priprema:

Beli luk očistite i izgnječite. Crni luk očistite i iseckajte na rebarca. Batake i karabatake razdvojte, stavite u nauljen pleh, sipajte čašu vode i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. U zagrejanoj šerpi prodinstajte crni luk bez ulja, pa dodajte kašiku vode, poklopite i kuvajte desetak minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk, đumbir, so i biber, mlevenu papriku i paradajz-pire. Izmešajte, sipajte ulje i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte puter, malo prodinstajte, sipajte vodu i kuvajte poklopljeno deset minuta. Meso odvojte od kostiju i iscepkajte na manje komade, pa pomešajte sa smesom od luka. Stavite u rernu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Oljuštite jaja, probušite na nekoliko mesta nožem, stavite u pleh s mesom i izmešajte. Pecite u rerni još oko pet minuta. Gotov paprikaš pospite po želji peršunom.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading