BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!
Paprikaš se može praviti i od goveđeg ili jagnjećeg mesa, a Etiopljani ga služe na tradicionalnom ravnom hlebu.
Etiopija: Pileći paprikaš (uat)
Sastojci:
4 pileća bataka i karabataka
6 barenih jaja
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 kašike mlevenog đumbira
50 ml ulja
4 kašike putera
3 kašike pirea od paradajza
1 kašičica mlevene ljute paprike
400 ml vode
so, biber
Priprema:
Beli luk očistite i izgnječite. Crni luk očistite i iseckajte na rebarca. Batake i karabatake razdvojte, stavite u nauljen pleh, sipajte čašu vode i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. U zagrejanoj šerpi prodinstajte crni luk bez ulja, pa dodajte kašiku vode, poklopite i kuvajte desetak minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk, đumbir, so i biber, mlevenu papriku i paradajz-pire. Izmešajte, sipajte ulje i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte puter, malo prodinstajte, sipajte vodu i kuvajte poklopljeno deset minuta. Meso odvojte od kostiju i iscepkajte na manje komade, pa pomešajte sa smesom od luka. Stavite u rernu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Oljuštite jaja, probušite na nekoliko mesta nožem, stavite u pleh s mesom i izmešajte. Pecite u rerni još oko pet minuta. Gotov paprikaš pospite po želji peršunom.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)