Beli tartiflet: Probajte musaku sa tri vrste sira na francuski način

Alo.rs/I.V.

10:33

Kulinarski globus 0

Ako imate dilemu šta da kuvate danas, imamo rešenje za vas

Beli tartiflet: Probajte musaku sa tri vrste sira na francuski način
Shutterstock

 

Sastojci:

500 g krompira

200 ml pavlake za kuvanje

1/2 glavice crnog luka

1 čen belog luka

100 g rendane mocarele

100 g mekog sira

100 g kamambera

1 kašičica origana

1 kašičica bosiljka

so, biber

Priprema:

Krompir skuvajte i isecite na manje komade. Crni i beli luk kratko prodinstajte. U dublju tepsiju sipajte krompira taman toliko da pokrije dno, sipajte dinstani luk, te začinite. U ostatak krompira dodajte rendanu mocarelu i promešajte. Sipajte u tepsiju, prelijte pavlakom, pa poređajte kriške sira. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.

SAVET Krompir kuvajte s ljuskom pa oljuštite jer će jelu dati bogatiju teksturu

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading