OTPUTUJTE U KOREJU U KUHINJI SVOGA DOMA Napravite popularno jelo iz ove zemlje - Kimči
Tako je lak i lagan kako za jelo tako i za pripremu.
Brzi kimči
Sastojci:
2 glavice kineskog kupusa (može i običan)
1 rotkva srednje veličine
1 šargarepa
1/4 šolje krupne morske soli
1 šolja vode
4 mlada luka
7 čenova belog luka
2 kašike izrendanog đumbira
2 kašike čilija u prahu
Priprema:
Kupus operite i isecite ga na štapiće dužine 5 centimetara. Oljuštite rotkvu, pa i nju isecite na štapiće debljine oko 1 centimetar. Šargarepu oljuštite, pa isecite na kolutove. Rastvorite so u vodi, stavite kupus, šargarepu i rotkvu u veliku činiju, prelijte mešavinom vode i soli i ostavite da stoji 6 sati ili preko noći. Prebacite kupus i rotkvu u teglu. Mladi luk isecite na štapiće, a beli luk usitnite pa pomešajte sa đumbirom i čilijem i ubacite u kupus. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 2 do 3 dana.
SAVET Kad kimči otvorite, upotrebite ga u roku od 30 dana, jer će se pokvariti
Možda vas zanima:
DOMAĆI RATLUK BOLJI NEGO KUPOVNI Za 15 minuta imaćete stari, poznati slatkiš
Divne je strukture i finog mirisa.
MALI, NEODOLJIVI I JOŠ IZ RERNE Posle zdravih burgera neće vas gristi savest
Izuzetno zdravi i ukusni.
PREUKUSAN I ZDRAV NAMAZ ZA SVAKI DAN Ružičasti humus ješćete i za doručak i za večeru
Zavolećete i cveklu i leblebije.
JEDNOSTAVAN KOLAČ ZA SVE PRILIKE Napravite sočnu poslasticu od oraha
Uz slatku pavlaku, biće pun pogodak.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)