UNESITE DUH ŠPANIJE U KUHINJU Idilična paelja za celu porodicu!

Alo.rs

20:31

Kulinarski globus 0

Neodoljiva je španska kuhinja!

UNESITE DUH ŠPANIJE U KUHINJU Idilična paelja za celu porodicu!
unsplash.com

Paelja

Sastojci:

500 g pilećih grudi

1 suva kobasica (oko 130 g)

2 manja crna luka

1 čen belog luka

200 g boranije

300 g pirinča

1 l povrtnog bujona od kocke za supu

1 kašičica kurkume

1 kašičica aleve paprike

so, biber, ulje

Priprema:

Meso i povrće isecite, a kocku supe skuvajte u litri vode. U većem tiganju zagrejte malo ulja ili masti, pa propržite piletinu iseckanu na kocke, tako da promeni boju. Kada je gotova, izvadite je sa strane. U istom tiganju propržite oba luka, sitno naseckana. Nakon nekoliko minuta prženja luka, dodajte kobasicu koja je isečena na kolutove, tako da krene da pušta masnoću. Sipajte boraniju i promešajte. Dodajte kurkumu i alevu papriku, promešajte, a onda odmah sipajte pirinač i kratko propržite, tako da pirinač krene da
upija masnoću. Nalijte supu i ostavite da se krčka desetak minuta, uz stalno mešanje da se pirinač ne bi zalepio. Vratite i piletinu u tiganj, promešajte sve i dolijte vode dokle god pirinač ne bude kuvan i dok
voda ne ispari. Služite toplo sa svežim limunom!

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading