POLJSKE PIROŠKE Punjene sirom i krompirom, a kuvaju se!

Trpeza/ V.V.

08:02

Kulinarski globus 0

Odlične su za doručak ili večeru.

POLJSKE PIROŠKE Punjene sirom i krompirom, a kuvaju se!
Shutterstock

Sastojci:

300 g brašna

150 g pirea

150 g feta sira

1 kašičica soli

1 jaje

1 kašika ulja

Priprema: Pomešati brašno, so, jaje i ulje i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji pola sata, pa ga razvući oklagijom na debljinu 5 mm. Čašom vaditi krugove prečnika 8 cm. Pomešati pire krompir i sir, i stavljati fil kašičicom na sredinu piroške. Presaviti krug na pola i spojiti ivice. Pritisnuti ih viljuškom da se ne otvore. U šerpi prokuvati vodu uz dodatak malo ulja, pa stavljati piroške. Kuvane su kad isplivaju na površinu.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading