FUL MEDAMES Egipatski glavno jelo koje se služi uz prženo jaje

Alo.rs

10:30

Kulinarski globus 0

Nešto ovako niste probali.

FUL MEDAMES Egipatski glavno jelo koje se služi uz prženo jaje
Shutterstock

Egipatski pasulj

Sastojci:

2 čaše pasulja

1 kašičica soli

1/3 šolje peršuna

3 kašike maslinovog ulja

3 limuna

4-6 čena belog luka

1/2 kašičice ljute paprike

prstohvat kumina

so i biber

Priprema:

Iscedite i operite pasulj i stavite u lonac s proključalom vodom. Voda treba da prekrije pasulj minimum pola centimetra. Kuvajte na laganoj vatri 8 min dok ne omekša. Iscedite zrna i stavite u posudu zajedno s kimom, drobljenim belim lukom, maslinovim uljem i malo bibera. Pomešajte sve to zajedno, pa izgnječite zrna pasulja (u zavisnosti od toga kakvu gustinu želite, možete da ostavite nekolicinu zrna), dok ne napravite neku vrstu umaka. Servirajte sa malo ulja, malo peršuna, crvenog luka ili dodajte isprženo, odnosno kuvano jaje.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading