SPECIJALITET SA RUSKOG DVORA Junetina Stroganov, jednostavan recept za veoma ukusan obrok
Ovo poznato internacionalno jelo dobilo je naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka. Pretpostavlja se da je reč o grofu Pavelu Stroganovu
Sastojci:
- 600 g junetine (biftek ili ramstek)
- 200 g šampinjona
- 200 g kisele pavlake (ili milerama)
- 5 kiselih krastavčića
- 1 glavica crnog luka
- 1 limun
- 1 kašika brašna
- bujon od goveđe kocke
- senf
- so
- biber
- majčina dušica
Priprema:
1. Iseckajte crni luk na rebarca, krastavčiće na kolutove, a šampinjone na listove.
2. Očistite meso od opne i isecite ga na trake.
3. Pripremite bujon od goveđe kocke.
4. Pobiberite i posolite meso, te ga ispržite dok ne porumeni sa svih strana.
5. Izvadite meso i na istoj masnoći propržite luk, a potom dodajte šampinjone i dinstajte dok šampinjoni ne porumene.
6. Vratite meso u šerpu i pobiberite, a potom dodajte prstohvat majčine dušice i kašiku senfa.
7. Dodajte kisele krastavčiće i kašiku brašna, a potom sipajte bujon od goveđe kocke, poklopite šerpu i ostavite da se krčka na tihoj vatri 30 minuta.
8. Kad jelo bude gotovo, dodajte 200 g pavlake u koju ste iscedili pola limuna i promešajte.
9. Servirajte jelo uz pire, pirinač ili testeninu.
Možda vas zanima:
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
PREDLOG ZA RUČAK Paprike punjene piletinom u sosu od paradajza, vrhunsko jelo
Tradicionalno jelo na drugačiji način.
PRSTE DA POLIŽEŠ! Musaka od krompira i sira je savršeno jelo, ništa vam više ne treba!
Ukusan ručak koji će svi obožavati.
ZAUVEK OMILJENO JELO Pasulj sa krompirom i slaninom, ručak ćete imati sigurno dva dana!
Kombinacija naminica u ovom jelu će vas odlično zasititi.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)