TOPLO JELO ZA CELU PORODICU Supa od REPE neobičan, a ukusan obrok

Alo.rs

11:30

Kulinarski globus 0

Lako se sprema i lako se jede.

TOPLO JELO ZA CELU PORODICU Supa od REPE neobičan, a ukusan obrok
Shutterstock

Beljonije

Sastojci:

140 ml mleka

2 glavica crvenog luka

2 čena belog luka

2 komada repe

3 kašike maslinovog ulja

2 šargarepe

2 grančice celera

6 grančica listova timijana

1,25 l bistre supe od povrća

so, biber po želji

Priprema:

Na ravnu tepsiju stavite pek-papir i na njega rasporedite kocke repe, pospite ih uljem, posolite i pobiberite. Pecite 25-30 minuta dok ne porumene. U međuvremenu u šerpi na malo ulja oko pet minuta dinstajte 
crni luk, beli luk, celer, šargarepu i listove timijana. Zatim dodajte i repu i prelijte bistrom supom. Pustite da 
provri, pa smanjite temperaturu i poklopite. Kuvajte do 30 minuta. Skuvane sastojke, kada se prohlade, 
u blenderu usitnite u glatku smesu. Potom vratite u šerpu i dodajte mleko. Pustite da se krčka nekoliko minuta na laganoj temperaturi.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading