NAJPOZNATIJA TORTA U SVETU Austrijanci se diče njome, a ovo je jedinstven recept

Alo.rs

16:00

Kulinarski globus 0

Sočna je i preukusna.

saher torta
Shutterstock

Saher torta

Sastojci:

140 g maslaca

110 g šećera u prahu

pola štapića vanile

6 jaja

130 g čokolade za kuvanje

110 g šećera

140 g glatkog brašna

200 g džema od kajsije

Za glazuru:

75 ml slatke pavlake

20 g maslaca

100 g crne čokolade

50 g šećera

50 ml vode

1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Izmutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodati vanilu. Postepeno dodavati žumanca (jedno po jedno) i mutiti ih u čvršću smesu. Umešati otopljenu čokoladu. Čvrsto umutiti belanca sa šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca. Modlu obložiti pek-papirom, namazati stranice maslacom i brašnom, pa sipati smesu. Peći na 160 stepeni oko 60 minuta, prvih 15 minuta držati vrata rerne odškrinuta za jedan prst. Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim ukloniti kalup, skinuti papir, vratiti poklopac kalupa, okrenuti tortu i ohladiti je u potpunosti. Kada se torta ohladi, izvući je iz modle i prepoloviti nožem. Zagrejati džem i premazati obe polovine torte, preklopiti je i premazati okolo. Ostaviti je da se prosuši. Ukuvati slatku pavlaku sa maslacem, skloniti sa vatre i promešati iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe prokuvati vodu, da se šećer otopi, dodati pavlaku za kuvanje i promešati sa čokoladom. Kada se malo ohladi, glazuru odjednom preliti preko torte i premazati je okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostaviti nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading