NAJPOZNATIJA TORTA U SVETU Austrijanci se diče njome, a ovo je jedinstven recept
Sočna je i preukusna.
Saher torta
Sastojci:
140 g maslaca
110 g šećera u prahu
pola štapića vanile
6 jaja
130 g čokolade za kuvanje
110 g šećera
140 g glatkog brašna
200 g džema od kajsije
Za glazuru:
75 ml slatke pavlake
20 g maslaca
100 g crne čokolade
50 g šećera
50 ml vode
1 kašika kisele pavlake
Priprema:
Izmutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodati vanilu. Postepeno dodavati žumanca (jedno po jedno) i mutiti ih u čvršću smesu. Umešati otopljenu čokoladu. Čvrsto umutiti belanca sa šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca. Modlu obložiti pek-papirom, namazati stranice maslacom i brašnom, pa sipati smesu. Peći na 160 stepeni oko 60 minuta, prvih 15 minuta držati vrata rerne odškrinuta za jedan prst. Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim ukloniti kalup, skinuti papir, vratiti poklopac kalupa, okrenuti tortu i ohladiti je u potpunosti. Kada se torta ohladi, izvući je iz modle i prepoloviti nožem. Zagrejati džem i premazati obe polovine torte, preklopiti je i premazati okolo. Ostaviti je da se prosuši. Ukuvati slatku pavlaku sa maslacem, skloniti sa vatre i promešati iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe prokuvati vodu, da se šećer otopi, dodati pavlaku za kuvanje i promešati sa čokoladom. Kada se malo ohladi, glazuru odjednom preliti preko torte i premazati je okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostaviti nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)