Uživanje, a ne prejedanje!

I. V.

21:52

Sezonski recepti 0

Umerenost u jelu tokom praznika neophodna je da bismo zdravi ušli u narednu godinu.

Uživanje, a ne prejedanje!
Foto: Shutterstock

Praznična trpeza je uglavnom veliki izazov za domaćice i povod za okupljanje porodice, za radost, ali i prejedanje. Retko ko može da umereno uživa u prazničnim đakonijama, pa dođe do tegoba u vidu nadimanja, gasova, mučnine, nabacivanja po nekoliko kilograma za par dana, a ponekad, kod osetljivih osoba, dođe i do urgentnih stanja poput napada žučne kese kada može da usledi i hitna hirurška intervencija. Kako do svega navedenog ne bi došlo i pokvarilo novogodišnju noć i uživanje s porodicom i prijateljima, ključna reč je svakako umerenost. Najviše se preteruje u masnoj, slanoj, prezačinjenoj hrani, mesu, salatama na bazi majoneza, slatkišima, gaziranim pićima i alkoholu.

 

Saveti i smernice

*Ne kombinujte u jednom obroku velike količine testa, pita, mesa, masnih salata, kolača i alkohola nego sve raspodeliti na nekoliko manjih obroka ili uzeti od svega pomalo.

*Ukoliko preterate u količini masne hrane, kombinujte je s namirnicama koje podstiču varenje, recimo beli luk može da podstakne bolje varenje, međutim, on sam po sebi može da bude iritantan za želudac, ljute papričice za ljubitelje su sjajne za bolje varenje, kao i dodavanje začina poput origana, bosiljka, majčine dušice.

*Nakon preobilnih obroka ne preporučuje se odlazak spavanje sve dok se hrana ne svari. Slatkiši treba da se jedu odvojeno od obilnih slanih i masnih obroka, iako je najčešći užitak uglavnom desert nakon prazničnog ručka. Kada je reč o alkoholu, preporuka je da se uz svaku čašu alkoholnog pića popije po čaša vode.

 

I zdravo i ukusno

*Ukoliko pravite pite, pogače i razna testa, belo brašno zamenite speltinim. Nadev koji se pravi od raznih sireva, kajmaka, šunke može da se zameni manje masnim sirom, a količina soli se smanjuje. Dodajte razne semenke (susam, kim, suncokret), čime se smanjuje kalorijska vrednost.

*Salate s majonezom zamenite grčkim jogurtom pomešanim sa senfom i maslinovim uljem.

*Kada je o mesu reč, dajte prednost pečenoj ćuretini ili aromatičnoj piletini ili svinjskom butu koji može da se špikuje raznovrsnim povrćem i tek pokojim komadićem slaninice.

*Kada se radi o slatkišima, preporuka je da se probaju malo drugačiji recepti u kojima običan šećer menjaju urme, kokosov šećer, agava sirup... Ovo je možda manje ekonomična varijanta, ali i količine treba svesti na one u kojima se uživa.

 

Susam kuglice

Sastojci:

300 g belog mesa

100 g fete

250 g mladog sira

200 ml pavlake

1/3 tegle kiselih krastavčića

50 g susama

malo origana, bosiljka, vlašca (po ukusu)

 

Priprema:

File pilećeg mesa skuvajte i iseckajte. Pomešajte fetu, mladi sir i pavlaku, dodajte prepečen susam i kisele krastavčiće. Na kraju dodajte prohlađeno i iseckano belo meso. Od smese napravite kuglice i uvaljajte ih u prepečen susam i pospite origanom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading