GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Toliko je ukusna da nećete ni primetiti da meso nedostaje

I. Vujnović

10:30

Kulinarski globus 0

Uživajte u bogatim ukusima ove grčke musake sa patlidžanom koja spaja sočne kolutove patlidžana sa aromatičnim sosom od mesa i začina

GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Toliko je ukusna da nećete ni primetiti da meso nedostaje
Foto: Shutterstock

Musaka od patlidžana

Sastojci:  

2 plava patlidžana 

500 g pelata 

200 g rendanog parmezana 

200 g mocarele 

1 crni luk 

1 čen belog luka 

1 kašičica suvog origana  

2 kašike listića svežeg bosiljka 

100 g prezli 

maslinovo ulje 

Priprema: 

Patlidžan isecite na tanke kolutove, poređajte i zagrejani tiganj, posolite ga, premažite maslinovim uljem s obe strane i pržite po nekoliko minuta s obe strane dok ne dobije smeđu boju. U drugom tiganju, na malo zagrejanog maslinovog ulja, dinstajte iseckane crni i beli luk i origano nekoliko minuta, da luk dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, bosiljak, po ukusu so i biber. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Tepsiju podmažite uljem, pa na dno rasporedite sos od paradajza. Poređajte jedan red kolutova patlidžana i pospite parmezanom. Preko namažite sos od paradajza, opet poređajte patlidžan i pospite parmezan. Ponavljajte tim redom dok sve ne utrošite. Odozgo musaku pospite parmezanom, prezlama i poređajte iseckanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. 

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading