Orašasto i suvo voće su nutritivno bogate namirnice i kao takve bi trebalo da budu na svakodnevnom meniju

Alo.rs

14:40

Sezonski recepti 0

Samo jedan brazilski oraščić u sebi ima više od 100% dnevnih potreba za selenom

Orašasto i suvo voće su nutritivno bogate namirnice i kao takve bi trebalo da budu na svakodnevnom meniju
Shutterstock

Hrskavi, zasitni i hranljivi - orašasti plodovi odlična su hrana koju uvek treba imati pri ruci. Dobar su izvor vlakana, zdravih masti i biljnih proteina. Osim toga, izvrsni su u kombinaciji s voćem, a dobro se slažu i sa salatama, desertima i žitaricama.

Iako svi misle da goje, orašasti plodovi i suvo voće pomažu u mršavljenju tako što mogu da spreče nagomilavanje masti na stomaku kod starijih osoba. Suvo voće je puno hranljivih vlakana, što je važno za mršavljenje jer pomažu da duže i brže budete siti, čime ostavljaju manje prostora za nezdravu hranu.

 

ORASI

Orah je nutritivno veoma vredno jezgrasto voće, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina. U poređenju s bademima, kikirikijem i lešnicima, orasi sadrže najviše antioksidanasa. Kao i drugo orašasto voće, spada u alergene namirnice. Orasi sadrže mnoge minerale: mangan, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, kalijum, kalcijum. Od vitamina, orasi sadrže: vitamin A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, i K. Orasi sadrže mnoge esencijalne aminokiseline i zdrave, polinezasićene. Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres. Takođe, neka istraživanja pokazuju vezu između konzumiranja oraha i mršavljenja kod gojaznih osoba. Naravno, pošto su izrazito kalorični, treba ih veoma restriktivno koristiti ukoliko imate višak kilograma. Pomažu kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ako se ne vodi računa o čuvanju, mogu brzo propasti, bilo zbog insekata, bilo zbog gljivica, plesni, koje proizvode aflatoksin, te orah postaje nejestiv.

 

LEŠNICI

Jezgro lešnika sadrži izuzetno visok procenat visokokvalitetnih, lako svarljivih materija. Bogat je proteinima i vitaminima B grupe, a posebno vitaminima B6 i B1. Ovi vitamini su važni za mišićnu masu i energiju, ali i za jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema. Pravilan unos vitamina B, posebno B6, bitan je faktor u prevenciji depresije. Vitamin A, koji se takođe nalazi u plodu, deluje povoljno na kožu, kosu, jača zube, kao i na većinu unutrašnjih organa, ali što je najbitnije, jača imunitet organizma. Vitamin E, koji lešnik sadrži, poznat je antioksidans, utiče na vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce. Ovaj vitamin je važan i za kognitivne funkcije. Vitamin K utiče povoljno na metabolizam, rast kose i zdravlje kože. Omega-3 i omega-6 kiseline utiču na smanjenje vrednosti holesterola i triglicerida. Minerali u lešniku (magnezijum, fosfor, cink, bakar, gvožđe, kalcijum) čine ga biološki vrednom namirnicom.

 

BADEMI

Bademi su jedan od najpopularnijih orašastih plodova. To nimalo ne čudi, s obzirom na njihov prefinjen okus, obilje nutritivnih vrednosti i relativno nisku cenu. U bademima možemo uživati na bezbroj načina, a bez obzira na to kako ih konzumiramo, bademi su puni vitamina E, moćnog antioksidansa koji pomaže pri smanjenju rizika obolevanja od raka, te dodatno štiti i naš imuni sistem. Osim toga, bademi su, prema istraživanjima, dobri za naše srce, ali i probavu.

 

PISTAĆI

Ljudi pistaće jedu već najmanje 8.000 godina. Reč je o orašastim plodovima s najmanje kalorija, što će najviše obradovati sve one koji traže savršenu grickalicu, ali istovremeno drže do linije. Osim toga, pistaći obiluju vitaminom B6, koji je našem telu neophodan za nesmetan rad metabolizma i imunosistema.

 

SUVE ŠLJIVE

Suve šljive su pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju celokupno zdravlje, pa se može reći da su  zapravo jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje. Iako sadrže pristojnu količinu fruktoze, suve šljive su takođe prepune vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok. Drugim rečima, ne bi trebalo previše da brinete o tome da li će vam ovo suvo voće podići šećer u krvi, jer vlakna vode računa o tome. Vlakna u suvim šljivama pomažu kod opstipacije i drugih tegoba vezanih za probavu kao što su hemoroidi.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading