BABA-VIŠNJINA SARMA zbog koje je knez Miloš Obrenović uvek dolazio kući da ruča na vreme
Kažu da je jedno od omiljenih zimskih jela Miloša Obrenovića bila sarma koji je njegova majka, baba Višnja, nadgledala dok se krčkala na vatri da nešto ne bi pošlo po zlu. Osim njenog recepta, koji vam dajemo u nastavku, na kraju teksta vam otkrivamo trikove za spremanje sarme po receptu čuvene Baba Višnje.
Baba-Višnjina sarma
Sastojci:
700 g mlevenog svinjskog mesa (plećka)
1 glavica kiselog kupusa
100 g slanine
100 g pirinča
pola luka
2 čena belog luka
1 kašičica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
so i biber po želji
Priprema:
Glavici kupusa odvojiti listove i isecite korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. Beli i crni luk sitno iseckati, slaninu iseći na sitne kockice. Na malo ulja dinstati luk dok ne uvene. U mleveno meso dodajte so, biber, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i pirinač te dobro promešati, a po potrebi dodati malo vode. Umotajte meso u listove kupusa i savijte ivice. Ostatak kupusa iseći na rezance, staviti u šerpu i sa malo vode (u zavisnosti od tvrdoće mesa) sve zajedno kuvati 1,5 do dva sata na laganoj vatri.
SAVETI
- U mešavinu sarme uvek dodajte malo suvog mesa, sarma će biti finijeg ukusa, ali ipak morate paziti da ne bude previše slana zbog suvog mesa, zato ga prvo prokuvajte
- Da ne bi bila previše kisela, kupus pri pripreme isperite
- Na dno šerpe, pre slaganja slanine, stavite koru od slanine. Tako ćete sprečiti da sarma zagori“, Posle kore slanine stavite deo isečenog kupusa na koji ćete poređati sarmu. Kada potrošite celu smesu i napunite šerpu sarmom, na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
- Njen sin je voleo jači ukus pa je ona stavljala i zapršku s brašnom i crvenom paprikom kada bi to dozvolio lekar zbog gastritisa koji je mučio s vremena na vreme srpskog kneza.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
Ponos Leskovca: recept za čuvenu SPRŽU već 150 godina se prenosi s kolena na koleno
Poznata i pod imenom leskovačka kavurma, sprža je ponos kuhinje južnog dela Srbije. Reč je o čvarcima iz kojih je isceđena mast a ostalo je samo meso. U. Iako se pravi bar deset sati, vredi utrošenog vremena.
Ponestalo vam je rezanaca za supu? Bez brige, napravite starinsku TARANU od jaja i brašna (VIDEO)
Bar jednom nedeljno treba praviti domaću supu, a bio bi greh zakuvati kupovne rezance. Ukoliko nemate vremena za pripremu rezanaca, tarana je brzo a jednako ukusno rešenje.
GURMANLUK SA KROMPIROM I KOBASICAMA Po receptu pevača Slobe Radanovića
Sloba Radanović, nekadašnja Pinkova zvezda, a sada vlasnik brojnih hitova, čiji je novi album „Vreme besramnih“ nedavno ugledao svetlost dana, pokazao je da nije samo talentovan za pevanje. Suprug i otac malenog Damjana pre nekoliko godina podelio je recept za jelo koje obožava da pravi, ali i jede. Slasno i začinjeno jelo sa krompirom i kobasicama poješćete u slast, a mi vam prenosimo recept u celosti.
SALATA SA KIKIRIKIJEM I ŠUNKOM Sjajno ide sa raznim jelima, a pravi se brzo i lako
Gotova začas a slasna i sočna.
FARBANJE JAJA KAFOM Prirodan način koji provereno uspeva a ne oduzima vreme
Iskoristite namirnice iz kuhinje i napravite prelepa smeđa jaja.
DOMAĆE SLATKO OD JAGODA Gotovo za oko pola sata, a prava rapsodija za nepca
Zasladiće vam dušu i telo, a priprema nije komplikovana.
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
Obrenovic je babi ostavio recept u amanet.