JELO IZ RERNE Gulaš sa povrćem se dugo krčka, pa je sve sočno i mekano
Kombinacija mesa i povrća daje savršen ukus.
Sastojci:
1 kg svinjskog mesa za gulaš
3 krompira
3 šargarepe
100 g zamrznutog ili svežeg graška
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1/2 kašičice suvog timijana
4 kašike soka od paradajza
1 kašika vorčester sosa
50 ml crnog vina
1 kašika brašna
1 l bujona od povrća
2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog bibera
1 list lovora
1 kašičica naseckanog peršuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Posolite meso koje ste isekli na kockice. Na malo zagrejanog ulja u loncu koji može u rernu propržite meso sa svih strana dok ne poprimi smeđu boju, pa ga izvadite na tanjir. U istu tepsiju stavite iseckana oba luka i šargarepu i dinstajte oko 5 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte timijan, sok od paradajza i vorčester sos i kuvajte dok šargarepa malo ne omekša, oko 2-3 minuta. Dodajte crno vino i kuvajte dok ne ispari. Dodajte brašno, promešajte, a zatim ulijte bujon i mešajte dok se brašno ne razmuti i počne da se zgušnjava. Vratite meso, ubacite oljušten i iseckan krompir, grašak i lovor. Po potrebi dodajte još bujona. Pustite da provri pa smanjite temperaturu i kuvajte još 5-6 minuta. Ako je potrebno, dodatno začinite. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni oko 1,5 sat, odnosno dok meso potpuno ne omekša.
Možda vas zanima:
SVINJSKI GULAŠ SA SLANINOM Sočni zalogaji od mesa u ukusnom saftu od piva, imaćete ručak za dva dana!
Gulaš poslužite uz pire krompir ili kuvanu testeninu i sezonsku salatu.
PIKANTNI GULAŠ SA TESTENINOM Jelo koje će okupiti porodicu oko stola, jer ga svi vole!
Ukusan ručak koji će se pojesti dok se okrenete.
JUNEĆI PERKELT Probajte mađarski gulaš sa mekanim mesom koje se topi u ustima!
Perkelt je mađarski specijalitet koji je malo gušći od gulaša.
PRAVI SPECIJALITET Pikantni vojvođanski gulaš sa toliko mekanim mesom da se topi u ustima
Vojvođanski gulaš se uvek pravi od junetine sa dodatkom začina i treba da bude čorbast.
MAĐARSKA PASTA Savršen spoj testenine sa mesom i povrćem, za prave gurmane
Slasno jelo oduševiće i one izbirljive.
NAJČEŠĆA GREŠKA KADA KUVATE KAFU Zato je gorka i lošeg ukusa
Ovu grešku prave mnogi i zato kafa ima loš ukus, proverite da li i vi ovako kuvate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KOLIKO DUGO SMETE DA PILETINU DRŽITE U FRIŽIDERU? Ako izgleda ovako znajte da se pokvarila
Ako i vi postavljajte pitanje koliko piletina dugo sme da ostane u frižideru, evo odgovora.
EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Komentari (0)