GUŽVANA GIBANICA Omiljena srpska pita po starom receptu iz bakine kuhinje

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Slasna pita pogodna za doručak ili večeru, prste da poližete.

gibanica sa sirom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 250 g sira
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • 150 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 šoljice vode

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Jaja ulupajte pa dodajte jogurt, sir i ulje i dobro izmešajte. Sipajte kiselu vodu. Pomešajte pola šoljice vode sa 1 kašikom ulja. Pripremljenim prelivom premažite prve dve i poslednje dve kore. Pleh obložite pek papirom pa stavite jednu koru, poprskajte je mešavinom vode i ulja, stavite i drugu koru, opet malo vode i ulja. Zatim zgužvajte dve kore, utopite ih u fil pa ređajte u tepsiju, jednu pored druge. Stavite preko koru, da joj ne izlaze ćoškovi iz tepsije. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Poslednje stavite dve suve kore pa ih premažite mešavinom voda ulje. Pecite gibanicu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tokom pečenja smanjujte temperaturu, do 150 stepeni.

Možda vas zanima:

pogačice

CAKANINE BRZE POGAČICE NIKO NE ODBIJA Sir se topi u ustima, a nestaju sa stola odmah

15:15

13 maj, 2024

Sezonski recepti

Dragica Radosavljević, poznata pod umetničkim imenom Cakana, već godinama je deo srpske umetničke i muzičke scene, a svojim raskošnim glasom postavila je standarde mnogim novim mladim pevačima. Srpska pevačica narodne, izvorne i folk muzike vodi računa o ishrani, a na račun zavidne linije dobija brojne komplimente, pa je teško poverovati da ima troje unučadi i odraslu ćerku Mariju. Pre nekoliko godina podelila je ovaj recept za preukusne pogačice sa sirom, koje se jednostavno pripremaju, a nestaće sa stola čim se postave.

Komentari (0)

Loading