NAJSOČNIJE PITE OD RAZLIČITIH SASTOJAKA Biramo samo one najukusnije za vas

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Bilo koju da napravite, nećete da se pokajete. Donosimo vam recept za gibanicu, pitu sa krompirom, sa mesom, i pitu sa spanaćem i sirom. Na vama je samo da izaberete.

gibanica
Shutterstock

Gibanica sa sirom

Potrebno je

  • 500 g tankih kora
  • 5 jaja
  • 500 g sira
  • 1,2 dl jogurta
  • 1 dl ulja
  • so po ukusu

Priprema

Prvo umutite jaja, pa dodajte izmrvljeni sir, jogurt, ulje i so. Pleh obložite papirom za pečenje i premažite ga malo uljem. Poređajte tri-četiri kore, ali da krajevi vire iz pleha. Potom stavite fil, pa dve kore blago izgužvane. Postupak ponavite dok ne potrošite sve kore, ali, jednu koru ostavite za završnicu. Pre nego što stavite poslednju koru, one kore koje vire, savijte ka unutra, premažite filom, pa stavite poslednju koru.Tu obavezno premažite ostatkom fila u koji dodajte još malo jogurta ili mleka, a može i kisela voda. Stavite je u nezagrejanu rernu, pa uključite na 200 stepeni i pecite dok lepo ne porumeni, oko 25 minuta. Prijatno!

pita sa krompirom Shutterstock
 

 

Krompiruša

Potrebno je

  •  500 gr kora za pitu
  • 2 kg krompira
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja
  • soli po ukusu
  • 1 kašičica bibera 

Za preliv

  • šolja vode
  • so po potrebi.

Priprema

Oljuštite krompire pa ih kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte. Onda ih pomešajte sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite. Po tri kore odvojite sa strane. Svaku koru premažite uljem i poređajte ih jednu preko druge. Na treću, na duži kraj, rasporedite fil. Urolalajte i složite u podmazan pleh . Ponavljate isti postupak dok ne potrošite sav materijal. Zatim mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem. Pecite pitu 45 minuta u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Na kraju, prokuvajte posoljenu vodu i sipajte preko gotove pite.

pita sa mesom Shutterstock
 

 

Pita sa mesom

Potrebno je

  • 400 g mlevenog mešanog mesa
  • 2 glavice luka
  • ulje
  • so
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice bibera

Za preliv

  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni. Izdinstajte luk na ulju, pa dodajte mleveno meso. Začinite, dodajte sodu bikarbonu, pa dinstajte 20 minuta. Premažite ulljem dno pleha, pa stavite tri kore, pa preko treće kore oko tri kašike fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Završite pitu korama, pa je isecite na kocke. Sve sastojke za preliv umutite, pa prelijte pitu ali tako da preliv uđe između svakog proreza. Ostavite pitu destak minuta da odstoji. Zatim, stavite pitu u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 45 minuta.

pita sa spanaćem i sirom Shutterstock
 

 

Pita sa spanaćem i sirom

Potrebno je

500 g kora za pitu
200 g svežeg spanaća
500 g sira
2 jaja
1 pavlaka
2 kašike mineralne vode
2 kašike ulja
so, biber

Priprema

Očistite spanać pa ga stavite u hladnu vodu i kuvajte dva do tri minuta. Zatim ga iseckajte i ohladite. Onda posolite i pobiberite sir, promešajte, pa dodajte umućena jaja i pavlaku. Isecite jednu koru na komadiće i prelijte s malo mineralne vode. Dodajte ohlađen spanać i sve promešajte. Premažite jednu koru uljem, pa drugu preklopite, pa stavite fil i umotajte. Poređajte pite u pleh i odozgo premažite sa malo ulja. Pitu pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Ohlađenu pitu sa sirom i spanaćem isecite i služite uz jogurt.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading