HLEB NIJE MEKAN I MRVI SE? Verovatno pravite neku od ovih 8 grešaka
Ako pravite neku od ovih 8 grešaka kada mesite hleb, niste jedini, dešava se i iskusnim domaćicama.
1. Stavljate previše brašna
Dodajte prosejano brašno, ali nemojte da preterujete sa količinom. Testo ne treba da bude ni mnogo lepljivo, ni suvo, pa povedite računa o tome.
2. Velike količine kvasca
Optimalno je da vekna hleba sadrži oko 7 grama kvasca, nemojte da stavljate više a ni manje od toga.
3. Koristite premalo soli ili putera
Nikako nemojte da smanjujete količinu soli i putera. Nedostatak soli će sprečiti da testo naraste.
4. Kratko mesite
Prvo mesite 10 minuta, a pre pečenja premesite 2 do 5 minuta.
5. Predugo ostavljate testo da naraste
Zamešeno testo ostavite da odstoji 45-60 minuta.
6. Predugo pečete hleb
Isušujete hleb predugim pečenjem, zato najbolje pratite uputstvo. Optimalno vreme pečenja je oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
7. Sečete hleb dok je vruć
Izvadite hleb iz rerne i sačekajte sat vremena pre sečenja. Ako prerano sečete dobićete suv hleb.
8. Ne čuvate hleb kako bi trebalo
Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji za hleb. Možete da zapakujete u papir, pa u kesu, i odložite u zamrzivač. Ali nikako nemojte da pogrevate hleb u mikrotalasnoj, ni da ga držite u frižideru, da se ne bi sušio.
Možda vas zanima:
HLEB NA DRUGAČIJI NAČIN Ova namirnica mu daje šmek, preukusan je a ne goji
Ako ne želite da se odreknete hleba, a vodite računa o ishrani, probajte ovaj sa tikvicama. Izuzetno ukusan i zdrav.
BRZI HLEB OD SPELTINOG BRAŠNA Pravi se bez kvasca, a gotov je za 15 minuta
Jednostavno i lako napravite hleb od speltinog brašna. Zdravija je varijanta od klasičnog, a ukus mu je još lepši.
NAJLAKŠI RECEPT ZA HLEB Ima li šta lepše od onako vrućeg i mirišljavog, tek izvađenog iz rerne!
Umesite sami hleb, mekan kao pamuk.
RUSTIČNI HLEB koji svako moze da napravi a caka je u strpljivosti (VIDEO)
ečenje hleba je u osnovi veoma jednostavan proces mešanja brašna, vode, kvasca i soli, tako da nema čega da se plašite, čak i ako ste apsolutni početnik,
MAĐARSKA PASTA Savršen spoj testenine sa mesom i povrćem, za prave gurmane
Slasno jelo oduševiće i one izbirljive.
NAJČEŠĆA GREŠKA KADA KUVATE KAFU Zato je gorka i lošeg ukusa
Ovu grešku prave mnogi i zato kafa ima loš ukus, proverite da li i vi ovako kuvate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KOLIKO DUGO SMETE DA PILETINU DRŽITE U FRIŽIDERU? Ako izgleda ovako znajte da se pokvarila
Ako i vi postavljajte pitanje koliko piletina dugo sme da ostane u frižideru, evo odgovora.
EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Komentari (0)