NAJLEPŠE MRSNE I POSNE MUSAKE Hrskavih kora i sočnog nadeva, pomeraju granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Držaće vas dugo sitim, a pravi su raj za nepca.

musaka od oslića
Shutterstock

Rendana musaka
Sastojci

  • 1 kg krompira
  • 200 g šargarepe
  • 3 glavice crnog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • mešavina suvog začina, biber

Priprema
Na ulju prepržite dve sitno seckane glavice crnog luka, pa kad postane staklast, dodajte izrendanu šargarepu i dobro promešajte. Dodajte biber i začin i sve dobro promešajte. Kad se sve ujednači, dodajte izrendan krompir i dobro promešajte. U tepsiju rasporedite polovinu smese krompira. Na ulju ispržite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Dodajte meso, sve dobro izmešajte, pa dodajte suvi začin i biber. Pripremljenu smesu stavite preko krompira u tepsiju, pa stavite ostatak krompira da prekrije meso. Pecite u rerni na 220 stepeni dok krompir ne dobije lepu zlatnožutu boju.


Posna musaka sa pšenicom i šljivama
Sastojci 

  • 800 g krompira
  • 200 g pšenice
  • 80 g suvih šljiva
  • 20 g oraha
  • 4 kašike paradajz pirea
  • pola kašike ruzmarina

Priprema
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte, a suve šljive malo obarite. Ređajte zatim krompir u vatrostalnu, pa sitno seckane suve šljive, i na kraju pšenicu pomešanu s orasima. Paradajz-pire razblažite bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Na grčki način
Sastojci

  • 2 veća patlidžana
  • 4 krompira
  • 5 jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • kašika suvog biljnog začina
  • biber, so
  • 5 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 200 g brašna

Priprema
Oljuštite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.

Musaka s kačkavaljem
Sastojci

  • 800 g krompira
  • 4 kuvana jaja
  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 4 čena belog luka
  • 150 g kačkavalja
  • ulje, so, biber

Priprema
Pleh ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Krompir očistite od ljuske, isecite na kolutiće, pa ga posolite i pobiberite. Na dno pleha stavite polovinu  krompira, pa preko njega poređajte skuvana jaja isečena na kolutove. Odozgo opet stavite krompir. 
U zasebnoj činijici izmutite jedno sveže jaje, jogurt, iseckani beli luk, mleko, malo soli i malo bibera. Kad se masa sjedini, prelijte je preko krompira i stavite u rernu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Od pečenih paprika
Sastojci

  • 12 dugačkih crvenih paprika
  • 3 jaja
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike prezli
  • 500 g mlevenog mešanog mesa
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • malo peršunovog lista
  • 2 dl kisele pavlake
  • so, biber, začini po ukusu

Priprema
U rerni ispecite paprike, vruće ih stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade. Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite. Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u dva umućena i posoljena jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte ih. Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list.
Odvojte dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo poređajte ostale paprike. Prelijte mešavinom jajeta i pavlake i zapecite oko pola sata na 200 stepeni. Pre služenja odozgo poslažite dve pohovane paprike isečene na rezanca.

Od kukuruza
Sastojci

  • 400 g smrznutog kukuruza šećerca
  • 0,5 l supe 
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 25 g brašna
  • 0,2 l mleka
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • so
  • biber
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 4 jajeta
  • 2 paradajza isečena na kockice
  • 2 tanja praziluka
  • 300 g punomasnog mladog sira
  • 50 maslaca

Priprema
Maslac rastopite, dodajte brašno i pržite dok ne dobije bledožutu boju. Skinite s vatre, ulijte supu i mleko, pa skuvajte sos neprekidno mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Začinite ga paprikom, biberom, limunovim sokom i posolite. Praziluk nasecite na kolutove, sir na tanke kriške. U podmazan sud slažite prvo polovinu kukuruza, zatim praziluk i sir, pa sve ostale sastojke, pa ostatak kukuruza. Zalijte umakom, dodajte listiće maslaca i pecite na 200 stepeni 45 minuta.


Od pire krompira
Sastojci
ZA PIRE

  • 800 g belog krompira
  • 80 g maslaca
  • 50 ml mleka
  • so

ZA FIL 

  • 500 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • kašika sitno seckanog peršuna
  • so
  • biber 
  • 100 g kačkavalja

Priprema
Krompir ojuštite, isecite na kockice i kuvajte dvadesetak minuta u vreloj vodi. Potom ga ocedite od viška tečnosti, posolite i umutite s maslacem i mlekom. Za fil propržite naseckani crni luk, dodajte mleveno meso i začine, pa nastavite da pržite uz mešanje. Na kraju ubacite naseckan peršun. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite polovinu pripremljenog pire krompira, preko stavite fil od mesa, a odozgo preostali pire krompir. Pecite desetak minuta na 180-200 stepeni. Još vruću musaku pospite rendanim kačkavaljem.

Posna musaka od oslića
Sastojci

  • 500 g krompira
  • 300 g fileta oslića
  • 100 g biljnog kačkavalja
  • 3 čena belog luka
  • veza peršuna
  • 100 ml ulja
  • 50 ml vode
  • so
  • biber

Priprema
Izgnječite beli luk, pa ga utrljajte u posoljene i pobiberene filete ribe. U posebnoj posudi napravite preliv od nasečenog peršunovog lista, začina, ulja i vode. Krompir isecite na tanke kolutove i polovinu poslažite u posudu za pečenje. Pospite polovinom preliva, pa prekrijte filetima ribe. Preko ribe složite drugi deo krompira, nalijte preostalim prelivom i pecite u rerni oko 25 minuta na 200 stepeni. Pred kraj pečenja pospite narendanim biljnim kačkavaljem i vratite nekoliko minuta da se zapeče. Servirajte sa zelenom salatom ili kuvanim povrćem.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading