NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.

uskršnja pogača
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg brašna
  • 50 g kvasca
  • 100 ml jogurta
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 3 jajeta
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema: 
Sjedinite mleko i vodu, stavite šećer, kvasac i kašiku brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. U vanglicu sipajte jogurt, ulje, so, dva jaja, zatim dodajte nadošli kvasac. Promešajte i brašnom zamesite testo. Testo dobro izradite rukama i ostavite da nadolazi oko sat vremena. Nadošlo testo ponovo premesite i podelite na dva jednaka dela. Od prvog dela razvucite pogaču prečnika 22-24 cm. Drugu polovinu testa ponovo podelite napola. Od jedne polovine napravite pletenicu, pa je stavite na pogaču, a od druge manju pogaču koju ćete staviti u sredinu. Ostavite da nadolazi 30 minuta, zatim  premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, zatim smanjite na 180 i pecite još 10-15 minuta. U toku pečenja pogaču prekrijte pek-papirom ili alu-folijom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading