USKRŠNJA LISNATA POGAČA Savršenstvo meko kao duša koje miriše na puter

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Jednostavne pripreme i raskošnog izgleda, ukrasiće svečanu trpezu, a dobićete brojne komplimente.

uskršnja pogača
Printscreen/Youtube

Potrebno je

  • 600 g brašna
  • 250 ml mlakog mleka
  • 8 g suvog kvasca
  • 3 kašike kiselog mleka
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašika sirćeta
  • 150 g putera
  • malo susama
  • malo kima

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac razmutite u mleku pa dodajte šećer i ostavite da nadođe. Dodajte 2 jajeta, ulje i sirće, kiselo mleko, kašičicu soli i brašno pa zamesite testo. Pustite pola sata da nadođe. Testo premesite i podelite na 5 jednakih jufki pa ostavite da odmore 5 minuta. Kalup obložite pek papirom pa razvucite svaku loptu na veličinu dna obruča. Onda svaku koru premažite puterom, pa ređajte jednu na drugu. Prebacite u kalup. Odredite centar pogače i utisnite krug pa odsecite trouglove, svaki uhvatite i preokrenite, razrežite do dna i oblikujte u krug. Napravite ružice. Pogaču premažite žumancetom, Ukrasite susamom i kimom, pa ostavite da se odmori 10 minuta. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading