STARI BEOGRADSKI RECEPT Preukusna torta koja je starijim generacijama jedna od omiljenih poslastica

Alo.rs

15:00

Slatki kutak 0

Sve osvoji na prvi ukus.

STARI BEOGRADSKI RECEPT Preukusna torta koja je starijim generacijama jedna od omiljenih poslastica
Shutterstock

Beogradska torta

Sastojci:

Za koru:

6 žumanaca

180 g šećera

125 g badema

8 belanaca

70 g brašna

Za fil:

10 žumanaca

210 g šećera

50 g brašna

1 štap vanile

1/2 l mleka

230 g maslaca

Priprema:

Umutiti 6 žumanaca sa 180 g šećera, pa dodati 125 g obarenog, oljušćenog i samlevenog badema, sneg od 8 belanaca i 70 g brašna. Kalup prethodno namazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i peći. Za fil: 10 žumanaca dobro izmešati sa 210 g šećera, 50 g brašna, dodati šipku vanile. Sve mešati u manjem sudu i tu sipati pomalo jednu polovinu litra mleka. Kuvati krem na šporetu, i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Kad krem postane gust, skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati 230 g maslaca. Pečenu tortu iseći na tri dela i filovati je ovim kremom. Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima. Do posluživanja tortu držati na ledu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading