KNEDLA KOLAČ Komšinica kaže da je lepši od knedli sa šljivama, brže se pravi, a smazali su ga za pola sata!

Vesna Vukadinović

15:31

Slatki kutak 0

Ako volite mekane, voćne kolače, ovo je pravi izbor za vas.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

200 g prezli

10 kašika ulja

6 kašika šećera

Beli fil:

1 l mleka

14 kašika griza

8 kašika šećera

80 g margarina

1 jaje

Fil sa šljivama:

1 kg šljiva

5 kašika šećera

3 kašika džema od šljiva

Priprema:

U zagrejano ulje dodati prezle i šećer i nekoliko minuta na srednjoj vatri uz mešanje pržiti dok prezle ne zamirišu.

Fil sa šljivama: očistiti i iseckati šljive, posuti šećerom i kuvati 5 minuta od kada provre. Dodati džem, izmešati.

Beli fil: staviti mleko i šećer da provre, pa dodati griz i mešati dok se malo ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati margarin. Mešati da se otopi. Umutiti viljuškom jaje i polako sipati u griz, pa izmešati dobro.

Ređanje: U podmazanu činiju ili pleh staviti pola količine prezli na dno, preko rasporediti fil od griza i ostaviti da se uhvati korica. Staviti fil od šljiva. Preko ostatak prezli. Kada se kolač ohladi stavite u frižider da se lepo stegne, pa isecite parčiće i poslužite.

 Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Komentari (0)

Loading