RECEPTI ZA 5 POSNIH NOVOGODIŠNJIH TORTI Rapsodija slatkih ukusa, osvajaju ukusom i izgledom

Ivana Pavlović

13:00

Slatki kutak 0

Donosimo vam recept za 5 savršenih posnih torti, idealnih za Novogodišnju svečanu trpezu. Ukrasiće svojim izgledom svaki sto, a još brže nestati sa njega, koliko su ukusne. Kokos torta, kesten, rum, žito ili Švarcvald torta, na vama je da izaberete.

posna kokos torta
Shutterstock

Posna kokos torta

Potrebno je

  • 1 l sojinog mleka 
  • 3 kesice pudinga od vanile  
  • 120 g margarina
  • 100 g posne bele čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 180 g kokosa
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 1 pakovanje posnog keksa 
  • sok od pomorandže

Priprema

Puding sa šećerom pomešajte sa 300 ml mleka tako da ne ostanu grudvice. Dodajte zagrejano preostalo mleko u puding. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa sipajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Onda umočite keks u sok od pomorandže i poređajte na kalup. Dodajte umućeni margarin ohlađenom pudingu. Smesu podelite na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte kokos, a u drugi mleveni keks i sjedinite. Sipajte preko keksa u kalup prvo fil sa keksom, pa sa kokosom.Tortu ostavite celu noć u frižideru. Izvadite je iz frižidera, dekorišite po želji i služite. Prijatno !

kesten torta Shutterstock
 

 

Posna kesten torta

Potrebno je

Za podlogu

  • 300-400 g posnog mlevenog keksa
  • 120 g posnog margarina
  • 50 g šećera u prahu
  • malo biljnog mleka (sojinog, kokosovog, bademovog...)

Za krem

  • 200 ml posne slatke pavlake
  • 500 g kesten pirea
  • 130 g posnog margarina 
  • 50 g šećera u prahu

Priprema

Rukama umesite sve sastojke za podlogu i rasporedite po dnu tepsije. Umutite mikserom slatku pavlaku. Izmiksajte margarin sa šećerom u prahu u posebnom sudu pa onda dodajte i kesten pire .Sve rasporedite preko podloge. Na kraju, preko krema namažite umućen šlag ili slatku pavlaku. Odozgo ukrasite narendanom čokoladom po želji. Tortu ostavite da prenoći u frižideru.

posna rum torta Shutterstock
 

 

Posna rum torta

Potrebno je

(za jednu koru, treba vam 3)

  • 1 čaša kisele vode
  • 1 čaša šećera
  • 5 kašike ulja
  • 1  kašika kakaoa
  • 3 kašike džema po izboru
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • brašno po potrebi

Fil:

  • 1 litar vode
  • 20 kašika šećera
  • 5 pudinga od čokolade
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • bočica ruma
  • 1 margarin
  • 100 gr šlaga

Sjedinite sve sastojke za koru u pleh obložen papirom za pečenje, pecite na 200 stepeni pa smanjite temperaturu. Potrebno je da ispečete tri kore iste veličine. Ostavite ih da se ohlade a za to vreme pravite fil. Skuvajte puding po uputstvu sa kesice ili onako kako inače kuvate. Dodajte istopljenu čokoladu pri samom kraju kuvanja, pa skinite sa šporeta i mešajte dok se čokolada ne istopi. Umešajte i rum. Ohlađenom filu dodajte penasto umućen maslac. Tortu filujte redosledom kora šlag fil. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Dekorišite tortu po izboru.

žito torta

Shutterstock

 

Posna žito torta (na vodi)

Potrebno je

Za koru

  • 250 g meda 
  • 200 ml piva 
  • 200 g šećera 
  • 300 g brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone 

Za fil

  • 300 g oraha 
  • 300 g šećera 
  • 200 ml vode
  • 150 g mlevenog žita
  • 1 kesica vanilin šećera 

Za dekoraciju

  • orasi

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju,  celu tortu premažite filom. Dekorišite seckanim i krupnim orasima. 

posna lešnik torta Shutterstock
 

 

Posna lešnik torta


Za kore (za jednu koru)

  • 200 g brašna
  • 7 kašika šećera
  • 70 g mlevenih lešnika
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 dcl kisele vode
  • 0,5 dcl ulja

Za prvi fil

  • 1l posnog mleka
  • 10 kašika šećera
  • 3 pudinga od lešnika
  • 250 g margarina
  • 200 g krupno mlevenog pečenog lešnika

Za drugi fil

  • 500 ml biljne slatke pavlake

za dekorisanje

  • 250 g biljnog šlaga
  • 2,5 dcl hladne kisele vode


 

Komentari (0)

Loading