Kod nas se često pravi prebranac. Nezaobilazno je jelo i na svečanim trpezama, posebno na slavama. Ako ga i vi obožavate, obavezno probajte čuveno makedonsko tavče gravče. U prevodu njegov naziv znači pasulj iz tiganja.
Recept smo nabavili iz prve ruke - od Makedonke Ane Filiposki Lazić, koja živi u Beogradu. Ona kaže da njeno tavče gravče ima ukus kao da je pravljeno pod sačem iako se peče u rerni. Ana je kulinarska blogerka i autorka Instagram stranice Ana’s Kitchen rules (anaskitchenrules_), na kojoj za više od 10.000 pratilaca objavljuje svoje recepte.
Da li mora da se koristi pasulj tetovac ili može i neki druga vrsta?
- Najbolje zrno pasulja je iz Tetova, pa se taj pasulj koristi zbog savršenog ukusa. Ako baš ne možete da ga nađete, najbliža zamena je pasulj gradištanac.
Zašto pasulj treba da stoji celu noć u vodi?
- Tajna dobrog pasulja koji se topi u ustima jeste da stoji potopljen u vodi preko noći da bi omekšao. To treba da traje od 15 do 18 sati i najvažniji je korak u pripremi ovog jela.
Da li prva voda kad provri mora da se baci?
- Voda se baca dva puta. Kada pasulj provri i prospete tu vodu, sipajte drugu. Kada proključa u drugoj vodi, i nju prospite i sipajte svežu vodu u kojoj će se skuvati do kraja. Vode se bacaju da bi se neutralisale supstance koje loše utiču na varenje. Moj savet je da operete pasulj sodom bikarbonom pre potapanja kako bi se što više smanjilo delovanje štetnih materija.
Kako da znamo da je pasulj skuvan?
- Kuvanje treba da traje što duže na tihoj vatri, najmanje 4 do 5 sati. Kako biste proverili da li je pasulj skuvan, izvadite nekoliko zrna i viljuškom probodite da vidite da li su potpuno omekšala.
Kako da se ne raspadnu zrna?
- Ako se pasulj kuva na tihoj vatri zrna se neće raspasti. Budite strpljivi.
Zašto se peče u zemljanoj posudi?
- U zemljanoj posudi tavče gravče dobije specifičan ukus kao da je spremljen ispod sača.
Da li se pasulj stavlja u zagrejanu rernu posle kuvanja?
- Zemljana posuda ne trpi nagle temperaturne promene jer može da pukne. Zato pasulj u toj posudi stavite u hladnu rernu i uključite je na 200 stepeni da se postepeno zajedno zagrevaju.
Koliko dugo se krčka u rerni?
- Tavče gravče potrebno je da se krčka od 60 do 90 minuta u rerni.
Kako čuvati ostatak jela?
- Ukoliko vam ostane pasulja, obavezno ga prebacite u drugu posudu, a zemljanu odmah operite i ostavite da se osuši na sobnoj temperaturi.
Tavče gravče
Sastojci:
500 g pasulja tetovca
300 g mesnate koske
3 glavice crnog luka
1 šargarepa
3 čena belog luka
3 kašike brašna
2 kašike mlevene paprike
100 ml ulja
1 veza peršuna
suvi začin
so, biber
Priprema:
Pasulj ostavite potopljen u vodi preko noći. Sutradan stavite da se kuva i kada provri, vodu prospite i sipajte svežu. Dodajte celu šargarepu, posolite i ostavite da se pasulj kuva na srednjoj vatri. Zrna treba da budu mekana, a da se ne raspadaju. U većem tiganju zagrejte ulje, dodajte sitno iseckan luk i kad omekša, dodajte iseckan beli luk, brašno i pržite dok sve ne dobije zlatnu boju. Dodajte mlevenu papriku, kratko pržite i mešajući dodajte pasulj i pola vode u kojoj se kuvao. Skuvanu šargarepu sitno izrendajte i stavite u pasulj, pa dodajte začine. Sipajte u zemljanu posudu, dodajte suvo meso, stavite u rernu i uključite je na 200 stepeni. Pecite 60-90 minuta.
SLOBODANOVA ŠVALER TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jaka i kalorična poslastica za sve sladokusce
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Slobodana Radojičića iz Beča
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
Komentari (0)