SLATKI KUGLOF OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Jeftin, brzo se pravi, a izgleda kao iz poslastičarnice!
Kulinarska blogerka Aleksandra Tatomirov iz Novog Sada otkriva sve tajne savršenog kuglofa.
Zbog elegantnog izgleda i brojnih mogućnosti za kombinovanje sastojaka, kuglof je jedan od najlepših kolača. Može da se jede kao poslastica, užina, slatki doručak, a postoje i slane varijante. Na prvi pogled deluje da je ovaj biskvit jednostavno napraviti, ali je ipak potrebno malo kulinarske veštine da bi bio vazdušast i mekan. Sve cake za uspešnu pripremu kuglofa otkrila nam je kulinarska blogerka Aleksandra Tatomirov iz Novog Sada, koja je autorka Instagram stranice Sandrine čarolije.
Da li je važno kojim redosledom se stavljaju sastojci?
- Jeste, vrlo je bitno. Prvo se umute jaja penasto, pa se dodaju mokri sastojci i šećer. Na kraju se stavlja brašno i prašak za pecivo kako bi se smesa lepše povezala.
Kako da ne bude grudvica u smesi kada se stavi brašno?
- Potrebno je prosejati brašno i prašak za pecivo. To sprečava stvaranje grudvica.
Koliko dugo treba smesa da se muti mikserom?
- Mutite mikserom sve dok smesa ne postane penasta i kompaktna. Otprlike 10-15 minuta.
Da li se bundeva i šargarepa rendaju na krupnije ili na sitnije rende?
- Bundevu i šargarepu sitno izrendajte, jer će tokom pečenja omekšati i savršeno se spojiti sa testom, tako da se posle pečenja neće primetiti u kolaču, samo će on dobiti slatkastu notu.
Da li je bolje koristiti silikonski ili aluminijumski kalup?
- Tradicionalni kuglofi se prave u keramičkim modlama, ali se one retko nalaze. Moj favorit su aluminijumski kalupi jer se silikonski mogu s vremenom deformisati. S druge strane, kuglof se lakše vadi iz silikonskog kalupa. Pa hajde da kažemo da je kalup stvar ličnog izbora. Koji god da koristite, obavezno ga podmažite.
Na kolikoj temperaturi treba da se peče?
- Idealna temperatura je 180 stepeni da se testo ne bi prepeklo i izgubilo sočnost. Ukoliko bi temperatura bila niža, kuglof bi bio suv jer bi duže bio izložen toplom vazduhu, a opet nedovoljno za pečenje tako debelog testa.
Posle koliko vremena sme da se otvori rerna?
- Rerna sme da se otvori tek pred kraj pečenja kako biste proverili da li je kolač gotov. Pre toga nema potrebe.
Kako da kuglof ne splasne posle pečenja ili ne bude gnjecav?
- Dobro ispečen kuglof neće splasnuti. To se proverava drvenom čačkalicom ili štapićem za ražnjić. Probodite testo kada se bliži kraj pečenju. Ukoliko čačkalica nije lepljiva, kolač je pečen. Kako bi bio vazdušast i mekan, jaja treba da budu sobne temperature, a mekoći doprinosi i prosejano brašno.
Kako najlakše izvaditi kuglof iz kalupa?
- Ako podmažete kalup pre sipanja smese, pečeni kuglof ćete lako izvaditi. Takođe, ne treba vaditi kuglof dok je vreo, već sačekajte da se malo prohladi.
Da li kolač može da se prelije glazurom od čokolade?
- Na gotov kuglof možete staviti šta god želite. Otopljenu čokoladu, šećer u prahu, šlag...
RECEPT
Kuglof od bundeve i šargarepe sa čokoladom
Sastojci:
200 g rendane bundeve
140 g rendane šargarepe
230 g oštrog brašna
150 g šećera
3 jaja
70 g seckane čokolade za kuvanje
50 g mlevenih pečenih lešnika
50 ml soka od pomorandže
100 ml ulja
50 ml mleka
2 vanilin šećera
1 pomorandže
1 prašak za pecivo
1 prstohvat soli
Priprema:
Bundevu i šargarepu oljuštite i sitno izrendajte. Dodajte cela jaja, so, šećer i vanilin šećer i mikserom penasto umutite. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže, ulje, mleko, lešnike i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Mikserom sjedinite u glatku smesu. Kašikom umešajte šargarepu i bundevu, dodajte seckanu čokoladu. Kalup za kuglof podmažite puterom i pospite brašnom. Sipajte smesu za kuglof i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 45-50 minuta. Kada ga izvadite iz rerne, ostavite da se prohladi 15 minuta u modli, pa izvadite kolač. Ohlađen možete posuti šećerom u prahu.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
Komentari (0)