ELEGANTNA I NEODOLJIVA Čuvenu Pavlovu tortu nije teško napraviti ako pratite Marijine savete

V. Vukadinović

18:35

U sosu sa 0

Torta koja je smišljena u čast poznate ruske balerine Ane Pavlove nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Deluje jednostavno, ali nije je lako napraviti, jer treba znati neke cake da bi uspela.

ELEGANTNA I NEODOLJIVA Čuvenu Pavlovu tortu nije teško napraviti ako pratite Marijine savete
Foto: Privatna arhiva/Marija Grujičić

U njih nas je uputila Marija Grujičić, autor Instagram profila „Baš kao treba“ na kome sa pratiocima deli svoje recepte za slatkiše i slaniše.

Kako se mute belanca da bi Pavlova uspela?

- Važno je da belanca pažljivo odvojite od žumanaca, kako bi bila potpuno čista. Dodajte prstohvat soli i mutite uz postepeno povećanje brzine miksera. Šećer dodajte postepeno.

Zašto se dodaje sirće? Da li može da se zameni drugim sastojkom?

- Kiselina daje torti onu finu hrskavost ili „šuškavost“ koju toliko volimo i koja je karakteristična za Pavlovu tortu. Zahvaljujući njoj kora bude hrskava spolja, a iznutra mekana i lepljiva. Umesto sirćeta možete da dodate nekoliko kapi limuna, ali tek posle dodavanja šećera.

ELEGANTNA I NEODOLJIVA Čuvenu Pavlovu tortu nije teško napraviti ako pratite Marijine savete Foto: Privatna arhiva/Marija Grujičić
 

Da li mora da se koristi gustin ili može da se stavi prašak za pecivo? 

- Za ovu tortu postoji mnogo recepata. Znam neke u koje idu samo belanca i šećer i torta ispadne dobro. Ja bih se ipak odlučila za gustin, jer volim lepršavost koju torta dobije zahvaljujući njemu.

Da li se posle dodavanja šećera smesa muti dok se on ne istopi?

- Važno je da se šećer dodaje postepeno i to nakon što ste mutili jaja 10-ak minuta. On treba da fiksira penasto umućena belanca i da im ne da da mrdnu.

Da li se koristi kalup da bi torta dobila ovakav izgled?

- Ja volim da je oblikujem pomoću kašike. Ali najčešće se koristi dresir kesa, jer je najlakša za rukovanje. Važno je da alat za oblikovanje bude čist i da formirate visoke tortice, čije ćete ivice izravnati ravnom špatulom ili nožem.

Koliko dugo se peče?

- Za ove mini torte preporučujem da rernu zagrejete na 150 stepeni, pa tek onda ubacite pleh. Odmah smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite je dva sata.

Kako da torta ne „padne“ prilikom pečenja?

- Kada pečete ovakvu koru od belanaca, ne smete da otvorite rernu „samo da virnete“, jer taj hladni vazduh učini da belanca „kljoknu“ i posle ne možete da uradite da biste spasili tortu.

Pavlova je osetljiva. Kako da ne pukne kad se izvadi iz rerne? Da ne omekša?

- Nakon dva sata pečenja, isključite rernu i ostavite da se tu torta lagano hladi. Znači, ne otvarajte, ne podmećite krpu kako bi vrata bila malo odškrinuta i slično. Samo isključite rernu.

Da li od ove smese može da se ispeče jedna veća torta umesto 4 male?

- Može, naravno. U tom slučaju ivice kalupa za tortu obložite pek papirom kako biste lakše izvadili tortu.

Da li se na tortu odmah stavljaju fil i preliv ili pre služenja?

Najbolje je da tortu filujete pre samog služenja kako bi zadržala hrskavost. Ukoliko to učinite ranije kore će upiti fil i izgubiti karakterističnu hrskavost.

ELEGANTNA I NEODOLJIVA Čuvenu Pavlovu tortu nije teško napraviti ako pratite Marijine savete Foto: Privatna arhiva/Marija Grujičić
 

Pavlova torta sa prelivom od borovnica

Sastojci:

4 belanca

prstohvat soli

250 g šećera u prahu

1 kašika sirćeta

1 kašika gustina

Za preliv:

200 g borovnica

40 g šećera

50 ml vode

½ kašičice gustina

Za fil:

120 ml slatke pavlake

Kora od 1 limuna

Postupak:

Umutite belanca i prstohvat soli uz postepeno povećanje brzine u čvrst sneg. Pre nego što se potpuno umute, dodajte šećer malo po malo i sirće. Na kraju dodajte gustin i sjedinite špatulom. Masu podelite 4 jednaka dela (možete i na 5-6 ako želite manje torte). Kašikom vadite masu na pek papir kojim ste obložili pleh i oblikujte. Tortice treba da budu visoke, jer će tako dobiti pravi oblik. Ostavite veći razmak između, jer će se raširiti prilikom pečenja. Ubacite pleh u rernu zagrejanu na 150 stepeni i odmah smanjite temperaturu na 120. Pecite 2 sata bez otvaranja rerne. Rernu isključite i ostavite da se sve zajedno hladi zatvoreno. To traje oko dva sata. Pažljivo izvadite pečene kore koje su osetljive na trzaj i mogu da popucaju. Za preliv od borovnica, stavite borovnice, šećer i vodu da se kuvaju 15 minuta. Izblendirajte smesu, vratite na šporet i dodajte ½ kašičice gustina i 1 kašiku vode i kuvajte još nekoliko minuta. Za fil, umutite slatku pavlaku i dodajte izrendanu koru od limuna. Pre služenja, stavite preko Pavlovih tortica nekoliko kašika fila od pavlake i odozgo preliv od borovnica.

 

Komentari (0)

Loading