SLANI ROLAT Fantastično punjeno pecivo po receptu Dine Đekić koje će očarati svakog ko ga proba
Možete ga jesti za doručak, večeru, užinu ili ga poslužiti kao predjelo na svečanoj trpezu.
Slani rolat s nadevom od šunke, kačkavalja i paradajza sigurno će se svima dopasti, jer ima krckavu koricu, a sočan i ukusan nadev. Jednostavno se pravi, a punjenje možete malo da menjate u zavisnosti od namirnica koje imate u frižideru. Kulinarska blogerka Dina Đekić iz Beograda nam je detaljno objasnila kako da ga napravite. Ona je autorka Instagram stranice Didy kitchen (didy_kitchen) na kojoj sa više od 82.000 pratilaca deli recepte za svoje slatke i slane čarolije.
Da li je potrebno da kvasac prethodno nadolazi?
- Kada se koristi svež kvasac nije potrebno da prethodno nadolazi. Potrebno je samo da se lepo istopi sa tečnim sastojcima.
Koje brašno je najbolje upotrebiti za ovaj rolat?
- Za sva peciva najbolje je koristiti belo meko pšenično brašno tip 400.
Da li je testo bolje pokriti krpom i providnom folijom kada se ostavlja da naraste?
- Testo je bolje pokriti providnom folijom ili jednostavno vanglicu u kojoj ste testo zamesili stavite u kesu. Providna folija i kesa ne propuštaju vazduh, tako da se neće uhvatiti korica na testu, što će se desiti kada stavite krpu.
Možemo li u rolat da stavimo neki drugi nadev?
- Naravno. Odlična je kombinacija sira, kačkavalja i spanaća. Spanać prvo posolite, ostavite 10 minuta, dobro ga ocedite a zatim pomešajte s ostalim sastojcima. Da bi fil bio čvršći, ubacite i jedno jaje. Možete ga spremiti i s proprženim mlevenim mesom, lukom i pečurkama.
Kako da fil ne iscuri prilikom pečenja?
- Ivice testa malo rastanjite prstima i preklopite. Tako kačkavalj neće iscuriti na krajevima. Svakako ćete rolat iseći i malo kačkavalja mora da iscuri, ali i treba, jer će rolat biti još lepši kada se malo zarumeni usled toga.
Da li je potrebno premazati rolat jajetom pre pečenja?
- Nije potrebno premazivati, tokom pečenja će svakako dobiti lepu smeđu boju.
Slani rolat s pica nadevom
Sastojci:
380 g brašna
150 ml mlakog mleka
20 g svežeg kvasca
50 ml mlake vode
50 ml ulja
1 jaje
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
Nadev:
200 g kačkavalja
150 g šunkarice
1 kašičica origana
50 g kačkavalja isečenog na kockice
1 paradajz isečen na režnjeve
Priprema:
U vanglicu stavite kvasac, mleko, vodu, ulje, jaje i šećer. Promešajte da se kvasac istopi pa dodajte malo-pomalo brašna i so. Zamesite testo, vanglicu stavite u kesu i ostavite da nadođe. Razvucite oklagijom u pravougaoni oblik. Preko testa stavite narendan kačkavalj, šunku i origano. Krajeve izvucite oko 1,5 cm, pa preklopite preko šunke i kačkavalja i urolajte. Rolat zasecite odozgo s razmacima od 1,5 cm toliko da ostane spojen na dnu. Između stavite po komadić kačkavalja i režanj paradajza. Odozgo pospite origanom. Ostavite da nadođe 10 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
Komentari (0)