PATLIDŽAN NA SICILIJANSKI NAČIN Probajte ovaj zdrav i ukusan ručak bez masti koji će vas odvesti pravo u Italiju
Probajte ovo jelo od patlidžana koje je puno povrća,a neverovatno slasno.
Sastojci
za 4 osobe
- 1 kg patlidžana
- 200 g polutvrda sira (kačkavalj na primer)
- so
- mleveni crni biber
ZA UMAK
- 4 kašičice maslinovog ulja
- 1 kg paradajza
- 3 čena belog luka
- bosiljak
- origano
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice vegete
ZA POSIPAVANJE
- 2 kašičice parmezana
Priprema
Patlidžane operite, uzdužno narežite na deblje pločice, pa vrhom noža zarežite mesni dio patlidžana u obliku mrežice.
Ovako pripremljene patlidžane stavite u slanu kipuću vodu i kuvajte oko 5 minuta. Pločice patlidžana kuvajte deo po deo, ne sve odjednom
Kuvane patlidžane izvadite na upijajući papir, ocedite i ohladite. Dok se patlidžani hlade, pripremite umak od paradajza.
Paradajz operite, kratko uronite u kipuću vodu i ogulite, očistite ga od semenki i narežite na kockice.
Na maslinovom ulju kratko ispržite čenove belog luka koje ste uzdužno prepolovili. Zatim beli luk izvadite, dodajte pripremljen paradajz i pospite bosiljkom, origanom, šećerom i vegetom i gnječite oko 15 minuta.
Sir narendajte i rasporedite po površini pločica ohlađenih patlidžana, začinite ih pa preklopite. Zatim patlidžane složite u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte umakom od paradajza i pospite parmezanom.
Stavite u zagrijanu rernu na 220°C i pecite 10-15 minuta.
Savet
Ovo jelo će biti vrlo ukusno ako patlidžane poslužite na prepečenim kriškama hleba, tzv. brusketama.
Meso patlidžana zarezano u obliku mrežice omogućuje bolju savitljivost i mešanje s umakom od paradajza.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
Komentari (0)