PATLIDŽAN NA SICILIJANSKI NAČIN Probajte ovaj zdrav i ukusan ručak bez masti koji će vas odvesti pravo u Italiju

Anđela Jovanović

11:00

U sosu sa 0

Probajte ovo jelo od patlidžana koje je puno povrća,a neverovatno slasno.

patlidžan
Shutterstock

Sastojci

za 4 osobe

  • 1 kg patlidžana
  • 200 g polutvrda sira (kačkavalj na primer)
  • so
  • mleveni crni biber 

ZA UMAK

  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kg paradajza
  • 3 čena belog luka
  • bosiljak
  • origano
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice vegete

ZA POSIPAVANJE

  • 2 kašičice parmezana

Priprema

Patlidžane operite, uzdužno narežite na deblje pločice, pa vrhom noža zarežite mesni dio patlidžana u obliku mrežice.

Ovako pripremljene patlidžane stavite u slanu kipuću vodu i kuvajte oko 5 minuta. Pločice patlidžana kuvajte deo po deo, ne sve odjednom

Kuvane patlidžane izvadite na upijajući papir, ocedite i ohladite. Dok se patlidžani hlade, pripremite umak od paradajza.

Paradajz operite, kratko uronite u kipuću vodu i ogulite, očistite ga od semenki i narežite na kockice.

Na maslinovom ulju kratko ispržite čenove belog luka koje ste uzdužno prepolovili. Zatim beli luk izvadite, dodajte pripremljen paradajz i pospite bosiljkom, origanom, šećerom i vegetom i gnječite oko 15 minuta.

Sir narendajte i rasporedite po površini pločica ohlađenih patlidžana, začinite ih pa preklopite. Zatim patlidžane složite u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte umakom od paradajza i pospite parmezanom.

Stavite u zagrijanu rernu na 220°C i pecite 10-15 minuta.

Savet

Ovo jelo će biti vrlo ukusno ako patlidžane poslužite na prepečenim kriškama hleba, tzv. brusketama.

Meso patlidžana zarezano u obliku mrežice omogućuje bolju savitljivost i mešanje s umakom od paradajza.

Komentari (0)

Loading