KLUPKO PUNJENI HLEB Mekan i slasan Recept i intervju sa Ivanom Dimitrijević

Ivana Pavlović

09:24

U sosu sa 0

Isprobajte neodoljiv recept Ivane Dimitrijević, autorke Instagram stranice „Ivaxkitchen“.

punjeni hleb
privatna arhiva/Ivana Dimitrijević
Ivana Dimitrijević privatna arhiva/Ivana Dimitrijević
 

 

Ako su Srbi po nečemu poznati, onda je to ljubav prema hlebu. Jedemo ga uz svaki obrok, u svim mogućim oblicima i varijantama. Ipak, punjeni hleb nije nešto što svakodnevno srećemo, a vazdušasto testo sa bogatim punjenjem od kačkavalja i šunke obavezno morate da probate.
Recept nam je dala Ivana Dimitrijević, iz Beograda, autorka Instagram profila „Ivaxkitchen”, koji je pun odličnih recepata, različitih slatkih i slanih jela, ali i sjajnih fotografija. Ivana kaže da je za kvalitet i izgled fotografija zaslužan njen suprug Aleksandar, koji joj je velika podrška. Talentovana Ivana nije kuvar po profesiji, završila je Visoku elektrotehničku školu i radi u jednoj IT kompaniji. Ljubav prema kuvanju, kako sama kaže, potiče od detinjstva. Odmalena je pratila kulinarske veštine starijih članova porodice i sama od njih učila. Na ideju da otvori Instagram stranicu sa receptima došla je tokom kovid pandemije. Želela je da podeli svoju strast prema kuvanju sa ostalima. 

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali? Šta vam se najviše dopalo, pa ste odlučili da ga napravite?


Prvi put sam čula za recept za klupko-hleb (wool roll bread) 2021. godine kada je postao viralan na društvenim mrežama, posebno na Tiktoku. Primetila sam ga zbog neobičnog oblika i zanimljive teksture. Inspirisana tim vizuelnim doživljajem i željom za istraživanjem novih kulinarskih poduhvata, odlučila sam da ga isprobam i podelim s mojim prijateljima na društvenim mrežama.

Hleb je izuzetno interesantnog oblika. Kako vam je uspelo da dobijete taj oblik? Da li ste koristili neki određeni kalup ili pribor?  

Da postignem karakterističan oblik klupko-hleba, loptice od testa sam oklagijom rastanjila, a zatim sam jedan deo testa sekačem za picu isekla na tanke trake. Ovaj proces ne zahteva posebne kalupe, već preciznost u rukovanju testom. Delila sam korake na svom Instagramu, pružajući vizuelne smernice i olakšavajući pratiocima da postignu isti efekat bez posebnih veština.

S kojom vrstom hrane bi mogao da se jede ovaj hleb?
- Preporučujem da se klupko-hleb konzumira samostalno kako bi se potpuno uživalo u njegovom jedinstvenom ukusu i teksturi. Međutim, ako želite dodatak, idealan je uz lagane umake, poput tzatzikija ili humusa. Takođe se sjajno slaže sa svežim povrćem i maslinama, koji daju svežinu i dodatne slojeve ukusa.

 

Da li bi mogao da se napravi od neke druge vrste brašna?
- Iako sam dosad eksperimentisala s pšeničnim brašnom, smatram da bi se ovaj hleb lepo pravio i s mešavinom pšeničnog i speltinog brašna. Speltino brašno, sa svojim nižim sadržajem glutena u odnosu na pšenično, doprineo bi posebnoj teksturi hleba, dodajući dubinu i bogatstvo ukusa.

Da li može da se koristi kravlji sir umesto kačkavalja?
Da, kravlji sir može biti odlična zamena za kačkavalj u klupko-hlebu. Preporučujem feta sir kao alternativu, ali treba paziti na količinu soli u testu, s obzirom na slanoću feta sira. Takođe, sveža mocarela može poslužiti kao odlična zamena, ali je  prethodno dobro ocedite kako bi se izbegla suvišna tečnost. Naravno, tu je i sitan sir koji često upotrebljavam u mojim jelima, mladi sir i slično.

A kako bi izgledala slatka verzija ovog hleba?
Do sada sam pripremala samo slanu varijantu. Razmatrala sam slatke opcije, poput fila za cimet rolnice ili dodavanje krema. Verujem da bi slatka varijanta ovog hleba mogla biti sjajna sa voćnim nadevom poput jagoda ili malina, pružajući ukusnu i neodoljivu poslasticu.

Da li je hleb podjednako ukusan i topao i hladan?
- Najbolji je kada se jede topao. Međutim, takođe je ukusan i hladan, jer zadržava svoju jedinstvenu teksturu i ukus. Takođe se može podgrejati u mikrotalasnoj rerni, čuvajući svežinu i aromu kao da je tek izašao iz rerne.

Kada biste opisali ovaj hleb nekome ko ga nikada nije probao?
- Po mom mišljenju, ovo je jedan od boljih hlebova koje sam do sada probala i pravila. Testo je vazdušasto i blago, savršeno se slaže sa bogatim punjenjem. Svaki zalogaj pruža mekoću i izražen ukus, ostavljajući nezaboravan doživljaj. Toplo preporučujem da ga isprobate i sami se uverite.

Punjeni hleb
Sastojci: 
80 ml mlakog mleka
1 kašičica suvog kvasca
1 kašika šećera
100 ml neutralne pavlake
1 jaje
oko 320 g mekog brašna
1 kašičica soli
Punjenje:
50 g šunke
50 g kačkavalja
50 g margarina sobne temperature
Premazivanje:
mleko
susam
lan

Priprema
U mlako mleko sipajte kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Pokrijte i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta da se kvasac aktivira. Nakon aktivacije kvasca, dodajte neutralnu pavlaku i jaje, promešajte, a zatim postepeno dodajte brašno (poželjno prosejano) sa dodatkom soli. Zamesite glatko i nelepljivo testo. Formirajte loptu od testa, malo nauljite posudu za mešenje i pokrijte testo prianjajućom folijom i krpom. Ostavite ga na toplom mestu oko 2 sata (što duže, to bolje) kako bi naraslo. Pobrašnite radnu površinu, a zatim testo podelite na otprilike 5 jednakih lopti. Pokrijte ih prianjajućom folijom i ostavite da odmore još 15 minuta. Za fil: Sitno naseckajte kačkavalj i šunku, a zatim ih pomešajte sa omekšalim margarinom. Svaku loptu testa malo rukama rastanjite, a zatim razvaljajte u ovalan oblik. Na jednu stranu nanesite fil, a drugu stranu rasecite sekačem za testo na tanke trake. Pažljivo urolajte testo i stavite ga u okrugli kalup prečnika 22 cm koji je nauljen i obložen papirom za pečenje. Ponovite isti postupak sa preostalim loptama testa. Ponovo pokrijte testo prianjajućom folijom i krpom, pa ga ostavite na toplom mestu još oko 2 sata. Na kraju, premažite testo mlekom, pospite susamom i lanom, a zatim pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumeni.

 

Komentari (0)

Loading