Sočivo, moćno superzrnce: Kad jednom postane deo vaše TRPEZE, pripremaćete ga večno
Sočivo je izuzetno hranljivo i ukusno, a opet slabo zastupljeno na našoj trpezi. Evo nekih stvari koje možda niste znali o ovoj moćnoj mahunirka, ali i ideja kako možete da ga pripremite
Sočivo je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, veoma zdrava i veoma hranljiva. Dostupno je tokom cele godine a zbog svoje visoke nutritivne i niske kalorične vrednosti odličan je dodatak ishrani. Osobe na dijeti bi trebalo da ga uvrste u jelovnik jer kašičica sočiva ima svega 14 kalorija. Osim toga, bogat je izvor lako probavljivih vlakana, koja podstiču varenje i daju osećaj sitosti. Ukoliko nemate iskustva s njim, jer mnogi nemaju naviku da ga kupuju, za početak probajte zimsku čorbicu ili varivo.Takođe je ukusan kao dodatak salati ili sastojak namaza.
Vrste sočiva
Postoji oko 40 vrsta sočiva, a kod nas je najzastupljenije smeđe, zeleno i crveno.
Smeđe je najpoznatije sočivo i naći ćete ga u svakoj prodavnici zdrave hrane i vrlo je jeftino u odnosu na ostale suve mahunarke.
Zeleno sočivo se najduže kuva, pa opet bude tvrđe pod zubima, tako da je idealna namirnica za salatu.
Crveno ima najslađi ukus, priprema se za samo 30 minuta i ako se prekuva može postati gnjecavo. Odlično je ako pokušavate da privolite decu da jedu sočivo. Najviše se koristi za supe i čorbe.
Potapanje preko noći
Sočivo je inhibitor tripsina, enzima koji ima ulogu u varenju jer sadrži relativno veliku količinu fitata koji smanjuju apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog toga je najbolje da ga noć uoči kuvanja potopite u mlakoj vodi jer će se tako sadržaj fitata smanjiti.
Kako se kuva
Na dan kuvanja ocedite vodu u kojoj je sočivo bilo potopljeno, sipajte ga u lonac i ulijte vodu. Treba da je bude tri puta više od sočiva. Kada voda proključa, smanjite temperaturu ili pokrijte poklopcem. Ukoliko želite salatu od sočiva, kuvajte ga kraće da bi zadržalo malo tvrdoće, umesto da postane gnjecavo.
ZDRAVA I UKUSNA SALATA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Po receptu voditeljke Ane Radulović
Ana Radulović, voditeljka Elite na RTV Pinku, karijeru je započela kao model. Svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi. Supruga zvezde Granda, pevača Mirčeta Radulovića, i majka Konstantina vodi računa o svom izgledu i pazi šta jede. Primer je i ova ukusna salata koju redovno pravi.
RAŽANI HLEB Od 2 vrste brašna, ukus je čista fantazija
Služite ga vrućeg ili hladnog, samostalno ili uz prilog po želji.
HRONO HLEB OD 3 VRSTE BRAŠNA Zdrav i ukusan, zagrejaće vam dušu i telo, a savršen je i hladan
Pravi se bez belog brašna i kvasca i biće svež danima, a zdrav je i ukusan.
SMUTI OD BANANE Brz i lagan doručak za dane kada ste u žurbi, potrebno je samo 3 sastojka
Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama razbudiće vas očas posla, a preukusan je i nemorate da brojite kalorije.
PEČENE JABUKE SA CIMETOM Zdravi slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj, pravićete ga stalno
Ako želite da napravite nešto slatko, imamo predlog za vas. Napravite pečene jabuke, gotove su začas a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)