DANAS VALJA ZAMESITI NEŠTO Recept za perece koje se obavezno prave na Svetog Savu iz jednog razloga

trpeza.rs

09:51

Zdravi zalogaji 0

U srpskoj tradiciji je usvojeno da se za Svetosavsku trpezu pripremaju perece. Evo zašto je to tako

DANAS VALJA ZAMESITI NEŠTO Recept za perece koje se obavezno prave na Svetog Savu iz jednog razloga
Shutterstock

Potrebno je:

  • toplo mleko 2 dl
  • brašno 500 g
  • šećer prstohvat
  • kvasac 25 g
  • ulje o,5 dl
  • žumance 1
  • so 1/2 kašičice
  • Slani preliv
  • brašno 1,5 kašika
  • so 1/2 kašike
  • voda po potrebi

Priprema:

1. U mlako mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i 2 kašike brašna i ostaviti da se malo nadigne, oko 10 minuta. U nadošli kvasac dodati žumance, ulje i brašno, pa umesti fino glatko testo da se nelepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da miruje 30 minuta.

Od naraslog testa kidati manje komadiće, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece, pa slagati u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostaviti da još malo narastu taman dok se rerna ugreje na 200 stepeni.

2. Pre nego što se stave, premazati umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati). Perece peći 15 minuta da dobiju blago žutu boju. Za to vreme pripremiti slani preliv.

Pomešati so i brašno, pa dodavati vodu da se dobije gustina kao za palačinke, da nema grudvica. Pri kraju pečenja, čim pereci dobiju lepu boju, izvaditi iz rerne, išarati slanim prelivom i vratiti još 2-3 minuta da se preliv osuši. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading