TORTA SA ORASIMA I RUMOM Starinska torta bogatog ukusa
Ova torta je pravi izbor za velika porodična okupljanja i proslave, jer je izdašna i čvrsta.
Sastojci
Za kore:
400 g mlevenih oraha
16 kašika brašna
4 jaja
160 ml mleka
160 ml ulja
6 kašika šećera
1 prašak za pecivo
Za preliv:
400 ml vode
3 kašike ruma
5 kašika šećera
Za fil:
1 l mleka
150 g oraha
300 g šećera
200 g gustina
250 g putera
1 kašika ruma
Priprema:
Za kore umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer, mutite i kada se istopi dodajte žumanca. Sjedinite, dodajte ulje i mleko i umutite u ujednačenu smesu. Dodajte orahe, brašno, prašak za pecivo i rum. Izmešajte kašikom i ispecite 5 kora u podmazanom plehu, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Za fil, istopite na tihoj vatri 150 g šećera, pa dodajte orahe. Izmešajte i ostavite da se ohladi, pa tu smesu sameljite. Pomešajte gustin sa 200 ml mleka tako da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri sa preostalim šećerom, pa u to dodajte razmućen gustin. Kuvajte uz mešanje dok se zgusne. Kad se ohladi, dodajte penasto umućen puter, mlevene karamelizovane orahe (ostavite malo za ukrašavanje) i rum. Kore natopite mlakim prelivom od prokuvale vode, šećera i ruma. Nafilujte celu tortu i ukrasite mlevenim karamelizovanim orasima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA BOLJA OD REFORME Puna mekih kora, oraha i čokoladnog krema
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.
STARINSKA INTERKONTINENTAL TORTA Raskošna poslastica sa 3 fila
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
CARIGRADSKA TORTA NEKADA SE SLUŽILA SULTANIMA Savršen spoj oraha i patišpanja
Svi će vam tražiti dodatno parče.
STARINSKA GRILIJAŠ TORTA Sa tri kore i prepuna bogatog fila, i dupla mera će biti malo
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, a nema ko je ne voli.
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
Komentari (0)