ZELJANICA, KRALJICA BALKANSKE TRPEZE Tajne pripreme koje morate znati!
Osim što je izuzetno ukusna, zeljanica je i zdrava, jer je bogata vitaminima i mineralima zahvaljujući zelenom povrću koje sadrži
Zeljanica je jedno od najomiljenijih tradicionalnih jela na Balkanu, a posebno je popularna u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Ova pita od tankih kora i nadeva od spanaća ili blitve, uz dodatak sira i jaja, prava je poslastica koja može biti idealan doručak, ručak ili večera.
Osim što je izuzetno ukusna, zeljanica je i zdrava, jer je bogata vitaminima i mineralima zahvaljujući zelenom povrću koje sadrži.
Njena priprema nije previše komplikovana, a rezultat je hrskava, sočna i mirisna pita kojoj retko ko može odoleti.
Shutterstock
Recept za domaću zeljanicu
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
400 g svežeg spanaća ili blitve (može i zamrznut)
250 g feta sira
3 jaja
200 ml jogurta
100 ml kisele vode
50 ml ulja
So i biber po ukusu
Priprema:
Ako koristite sveži spanać ili blitvu, operite i sitno iseckajte listove. Ako koristite zamrznuti spanać, prvo ga odmrznite i dobro ocedite višak vode.
U većoj činiji sjedinite iseckano zeleno povrće, izmrvljeni feta sir, jaja, jogurt, so i biber. Sve dobro promešajte.
U posebnoj činiji pomešajte kiselu vodu i ulje, ovaj preliv će učiniti korice mekšim i sočnijim.
Nauljite pleh i počnite slaganje pite: stavite jednu koru, premažite je mešavinom ulja i kisele vode, a zatim dodajte nadev.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a gornju koru samo premažite prelivom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
Kada je pečena, pokrijte je čistom krpom i ostavite da odmori 10 minuta pre sečenja.
Poslužite toplu ili hladnu, uz čašu jogurta ili kefira. Prijatno!
BONUS VIDEO:
NEĆE UPITI NI KAP ULJA Starinski recept za uštipke bez jaja, zbog jednog dodatka imaju savršen ukus
U duboku posudu dodajte brašno, so, rakiju, šećer i mlaku vodu, pa zamestite testo
BAKINA PROJA Ukus će vas odmah vratiti u detinjstvo, bolji recept ne postoji
Ispečenu proju lagano poprskajte vodom...
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
Komentari (0)