UNESITE RADOST U SVOJU KUĆU Najbolji domaći burek, savršena kombinacija koja budi sva čula
Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom. Domaći burek recept možete pripremiti i od kupovnih kora
Domaći burek recept, sastojci:
sveže kore za pitu, 800 gr
mleko, 6 – 8 dl
jaja, 4 komada
margarin, ili buter, 125 gr
so, 1 kašičica
crni biber, ili beli biber, 1/2 kašičice
beli sir, feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir, 550 gr
peršun, sitno iseckan, 4 kašičice
Domaći burek recept, priprema:
U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira.
Rasporedite sir ravnomerno.
Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Služite ga topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)