ČUPAVA KATA Najpopularniji kolač sa orasima iz nekadašnje Jugoslavije
Sve domaćice su ovo pravile vikendom.
Sastojci:
Za testo:
5 žumanaca
500 g brašna
250 g margarina
1 prašak za pecivo
5 kašika šećera
3 kašike vode
Za fil:
5 belanaca
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
7-8 kašika džema od kajsija (ili po želji)
I još:
Prah šećer za posipanje
Priprema:
Testo: Penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umesite testo i podelite na dva dela. Jedan treba da bude manji i njega stavite u zamrzivač, a veći u frižider.
Fil: Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kašikom umešajte orahe. Veće testo rastanjite kao koru na dno podmazanog pleha i namažite džemom. Preko rasporedite fil od belanaca i oraha. Odozgo narendajte testo iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohlađen kolač pospite prah šećerom, isecite na kocke i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
STARINSKI KOLAČ Izgleda kao baklava ali nije, ovo je kolač orasnik koji su pravile naše bake za posebne prilike
Sočan kolač, bogat orasima, odlično je posluženje za goste.
ŽERBO KOCKE Prhke kore i fil od oraha i džema daju ovom starinskom kolaču bogati ukus
Poslužite ga uz omiljeni napitak i uživajte.
LIČI NA BAKLAVU, ALI NIJE Starinski kolač orasnik je pun oraha i sočan od preliva
Kolač od oraha sa domaćim korama se pravi generacijama.
Rado se spremao u bivšoj Jugoslaviji: Čupava Kata je najlepši starinski kolač koji vole sve generacije
Čupava kata je tradicionalni kolač kojeg su pripremale naše bake. Vrlo je jednostavan za pripremu i peče se sve zajedno
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)