NA OVAKVOM HLEBU SMO ODRASLI Pravi seoski, domaći hleb po bakinom receptu
Nećete moći da prestanete da ga jedete.
Seoski integralni hleb
Sastojci:
500 g integralnog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica meda
350 ml mlake vode
4 kesica vanilin-šećera
strugana kora 1 limuna
1 šaka suvog grožđa
Priprema:
U trećini ugrejanog mleka usitnimo kvasac, zatim umešamo čajnu kašičicu šećera i četiri kašike brašna. Pospemo ostatkom brašna, pokrijemo i ostavimo oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe. Ostatak mleka umutimo sa puterom, vanilin-šećerom, dva žumanceta, korom limuna i malo soli. Suvo grožđe pomešamo s rumom i ostavimo nekoliko minuta da se natopi. Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojimo s jajima i sve zajedno umesimo u glatko testo. Ako se testo previše lepi za zidove činije, dodamo još malo brašna. Umešamo suvo grožđe, pokrijemo krpom i ostavimo da naraste na pleh, obložen papirom za pečenje, ponovo pokrijemo krpom i ostavimo da nadolazi narednih 20 minuta. Za to vreme rernu ugrejemo na 180
stepeni. Preostalo žumance umutimo i njime premažemo veknicu, koju zatim pospemo šećerom u prahu i pečemo oko 1 sat da dobije zlatnu koricu. dodamo u brašno i zamesimo testo sa 500 ml tople vode, koja ne sme da bude prevruća. Testo treba da bude vodom i po želji ih posipamo kimom. Somune najpre pečemo na 230 stepeni, a čim počnu da dobijaju boju, snizimo temperaturu na 150 stepeni. Posle 10 do 15 minuta somuni su pečeni. Priprema: Sve sastojke spojimo u činiji i promešamo ih. Umesimo glatko i meko testo, od kojeg oblikujemo grudvu. Testo pokrijemo i ostavimo da nadolazi u činiji oko 45 minuta, kako bi lepo naraslo
i da na dodir bude meko. Rernu ugrejemo na 200 stepeni. Testo prevrnemo u odgovarajući duguljast model i pečemo ga 35 do 40 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
NEKA KUHINJA ZAMIRIŠE Napravite mekan i ukusan hleb od DIZANOG testa
Neobične teksture, a brzo zasitan.
MEK KO DUŠA Uz bosanski somun najbolje se slaže domaći KAJMAK, topi se sve u ustima
Vazdušastiji ne može biti.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)