NA OVAKVOM HLEBU SMO ODRASLI Pravi seoski, domaći hleb po bakinom receptu
Nećete moći da prestanete da ga jedete.
Seoski integralni hleb
Sastojci:
500 g integralnog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica meda
350 ml mlake vode
4 kesica vanilin-šećera
strugana kora 1 limuna
1 šaka suvog grožđa
Priprema:
U trećini ugrejanog mleka usitnimo kvasac, zatim umešamo čajnu kašičicu šećera i četiri kašike brašna. Pospemo ostatkom brašna, pokrijemo i ostavimo oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe. Ostatak mleka umutimo sa puterom, vanilin-šećerom, dva žumanceta, korom limuna i malo soli. Suvo grožđe pomešamo s rumom i ostavimo nekoliko minuta da se natopi. Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojimo s jajima i sve zajedno umesimo u glatko testo. Ako se testo previše lepi za zidove činije, dodamo još malo brašna. Umešamo suvo grožđe, pokrijemo krpom i ostavimo da naraste na pleh, obložen papirom za pečenje, ponovo pokrijemo krpom i ostavimo da nadolazi narednih 20 minuta. Za to vreme rernu ugrejemo na 180
stepeni. Preostalo žumance umutimo i njime premažemo veknicu, koju zatim pospemo šećerom u prahu i pečemo oko 1 sat da dobije zlatnu koricu. dodamo u brašno i zamesimo testo sa 500 ml tople vode, koja ne sme da bude prevruća. Testo treba da bude vodom i po želji ih posipamo kimom. Somune najpre pečemo na 230 stepeni, a čim počnu da dobijaju boju, snizimo temperaturu na 150 stepeni. Posle 10 do 15 minuta somuni su pečeni. Priprema: Sve sastojke spojimo u činiji i promešamo ih. Umesimo glatko i meko testo, od kojeg oblikujemo grudvu. Testo pokrijemo i ostavimo da nadolazi u činiji oko 45 minuta, kako bi lepo naraslo
i da na dodir bude meko. Rernu ugrejemo na 200 stepeni. Testo prevrnemo u odgovarajući duguljast model i pečemo ga 35 do 40 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
NEKA KUHINJA ZAMIRIŠE Napravite mekan i ukusan hleb od DIZANOG testa
Neobične teksture, a brzo zasitan.
MEK KO DUŠA Uz bosanski somun najbolje se slaže domaći KAJMAK, topi se sve u ustima
Vazdušastiji ne može biti.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)