FLAN Tradicionalni kremasti desert kog obožava cela Latinska Amerika, a potiče iz Španije

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i posebne prilike.

flan
Shutterstock

Sastojci:

Za karamel:

  • 100 g šećera
  • 2 kašice vode

Za flan:

  • 3 jaja
  • 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 400 ml običnog punomasnog mleka
  • 1 kašičica vanilinog šećera

Priprema:

Šećer i vodu pomešajte u tiganju, pa zagrejte na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Kad se šećer otopi i postane zlatan. Brzo izlijte u kalup pa ravnomerno rasporedite. U jednoj velikoj posudi umutite jaja, pa sipajte obično i kondenzovano mleko. Umešajte i vanilin šećer pa mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Preko prohlađene karamele prelijte smesu. Zatim, stavite kalup u veću posudu sa vodom. Kuvajte oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad flan postane čvrst, izvadite ga i pustite da se prohladi. Ostavite bar 2 sata u frižideru. Nožem prođite oko ivica pa prevrnite kolač na tanjir. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading