FLAN Tradicionalni kremasti desert kog obožava cela Latinska Amerika, a potiče iz Španije
Idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i posebne prilike.
Sastojci:
Za karamel:
- 100 g šećera
- 2 kašice vode
Za flan:
- 3 jaja
- 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
- 400 ml običnog punomasnog mleka
- 1 kašičica vanilinog šećera
Priprema:
Šećer i vodu pomešajte u tiganju, pa zagrejte na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Kad se šećer otopi i postane zlatan. Brzo izlijte u kalup pa ravnomerno rasporedite. U jednoj velikoj posudi umutite jaja, pa sipajte obično i kondenzovano mleko. Umešajte i vanilin šećer pa mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Preko prohlađene karamele prelijte smesu. Zatim, stavite kalup u veću posudu sa vodom. Kuvajte oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad flan postane čvrst, izvadite ga i pustite da se prohladi. Ostavite bar 2 sata u frižideru. Nožem prođite oko ivica pa prevrnite kolač na tanjir. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PORTOKALOPITA Grčka poslastica sa pomorandžom, kao stvorena za početak jeseni
Fenomenalna jesenja poslastica oduševiće sve sladokusce.
NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
TRILEĆE Fenomenalni desert sa 3 vrste mleka, mekan kao duša
Sočan i kremast kolač, nema ko ga ne voli.
BANANA HLEB Mekan i mirisan, a još bolji sutradan, za užinu koja se pamti
Savršen spoj hleba i deserta, a ukućani će stajati u redu za još.
PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
PORTUGALSKI SENDVIČI BOLJI OD KLASIČNIH Po originalnom receptu, slasni i mekani kao duša
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.
BURITO S MLEVENIM MESOM Meksički specijalitet za dane kada nemate vremena, a prava je eksplozija ukusa
Tradicionalno meksičko jelo nestaće sa stola odmah.
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
Komentari (0)