TURSKI SIMIT Hrskavi đevreci koji se slažu sa slanim i slatkim prilozima
Dodajte prilog po želji i uživajte.
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 250 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 100 ml vode
- 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
- 150 g susama
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razmutite kvasac u toploj vodi sa šećerom, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Onda dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite sat vremena da naraste. Nadošlo testo podelite na šest do osam jednakih delova. U dugački valjak razvaljajte svaki deo, pa spojite dva valjka, uvijajući ih u pletenicu. Formirajte krug, pa dobro spojite prstima. Zasebno pomešajte vodu sa pekmezom. Zasebno, tostirajte susam u suvom tiganju. Simit prvo umočite u mešavinu pekmeza i vode, pa valjajte u susam sa svih strana. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa ostavite 15 minuta da odmore. Pecite 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
ĐEVRECI SA SIROM BOLJI OD KLASIČNIH Držaće vas dugo sitim, a osvajaju od prvog zalogaja
Slasni i ukusni, nema ko vam neće tražiti recept.
NAJBOLJI ĐEVREK Služite uz jogurt ili kiselo mleko
Još bolji od onog kupovnog, pravićete stalno.
DOMAĆI ĐEVREK Još bolji od onog iz pekare, a odlično ide uz jogurt ili kiselo mleko
Ako volite kupovni đevrek, ovaj domaći ćete obožavati.
POZNATO PECIVO Ne morate da idete u Tursku, dajemo vam najbolji recept za turski đevrek natopljen sirupom!
Zovu ga simit. Tradicionalno se jede za doručak.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)