KAZANDIBI PUDING Jeftina turska poslastica koju obožava ceo kontinent
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 čaša sitnog šećera
- 50 g maslaca ili margarina
- 1 žumance
- pola čaše šećera u prahu
- malo maslaca za podmazivanje tiganja
- malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje
Priprema:
Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karamelizuje, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat-dva. Zatim secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima.
Možda vas zanima:
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
KAZANDIBI Turski puding sa dugom istorijom, a mekan kao pamuk, prste da poližete
Kazandibi u prevodu znači dno kazana.
HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
KAZANDIBI Turski desert koji voli ceo kontinent, a mekan kao duša
Turski puding za prave sladokusce i one izbirljive.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)