KAZANDIBI PUDING Jeftina turska poslastica koju obožava ceo kontinent

Ivana Pavlović

10:00

Kulinarski globus 0

Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.

kazandibi
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 l mleka
  • 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 1 čaša sitnog šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 1 žumance
  • pola čaše šećera u prahu
  • malo maslaca za podmazivanje tiganja
  • malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje

Priprema:

Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karamelizuje, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat-dva. Zatim secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding  kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading