POZNATO PECIVO Ne morate da idete u Tursku, dajemo vam najbolji recept za turski đevrek natopljen sirupom!
Zovu ga simit. Tradicionalno se jede za doručak.
Sastojci:
1 kg brašna T-400
300 g susama
1 kocka svežeg kvasca
30 g šećera
30 g putera
500 ml vode
25 g soli
Sirup:
1 kg šećera
1 l vode
Priprema:
Sirup: Sipati vodu i šećer i kuvati dok se ne zgusne kao za baklavu.
Testo: U činiju sipati šećer, kvasac, puter i vodu. Izmešati i dodati so, pa postepeno dodavati brašno. Rukama umesiti testo. Dobijenu smesu podeliti na 14 loptica i ostaviti da narastu 30 minuta. Od svake loptice napraviti duguljast valjak, presaviti na pola i uviti kao pletenicu pa saviti u krug kako bi se dobio đevrek. Svaki đevrek umočiti u napravljen sirup, pa u susam. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje a preostali sirup preliti preko đevreka. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POGAČICE SA ČVARCIMA Ovo lisnato pecivo je mnogima omiljeni doručak
Počastite ukućane pravim delikatesom.
DOMAĆI TROUGLIĆI SA SIROM Krckavo, lisnato pecivo koje se prosto topi u ustima, deca ga obožavaju
Uz šolju jogurta, imaćete savršenu večeru ili doručak.
LEPINJE OD 1 SASTOJKA Verovali ili ne, moguće je, treba vam samo brašno, a savršeno su mekane!
Pecivo koje ide i uz slatke i uz slane namaze i može se jesti umesto hleba.
BAKINE KUPUS KIFLICE Ne brinite, nema kupusa unutra, nego su toliko lisnate da su po njemu dobile ime!
Neka kuća zamiriše na domaće pecivo.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)