POZNATO PECIVO Ne morate da idete u Tursku, dajemo vam najbolji recept za turski đevrek natopljen sirupom!

Vesna Vukadinović

08:00

Kulinarski globus 0

Zovu ga simit. Tradicionalno se jede za doručak.

POZNATO PECIVO Ne morate da idete u Tursku, dajemo vam najbolji recept za turski đevrek natopljen sirupom!
Shutterstock

Sastojci:

1 kg brašna T-400

300 g susama

1 kocka svežeg kvasca

30 g šećera

30 g putera

500 ml vode

25 g soli

Sirup:

1 kg šećera

1 l vode

Priprema:

Sirup: Sipati vodu i šećer i kuvati dok se ne zgusne kao za baklavu.

Testo: U činiju sipati šećer, kvasac, puter i vodu. Izmešati i dodati so, pa postepeno dodavati brašno. Rukama umesiti testo. Dobijenu smesu podeliti na 14 loptica i ostaviti da narastu 30 minuta. Od svake loptice napraviti duguljast valjak, presaviti na pola i uviti kao pletenicu pa saviti u krug kako bi se dobio đevrek. Svaki đevrek umočiti u napravljen sirup, pa u susam. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje a preostali sirup preliti preko đevreka. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading